Україна поповнилася олімпійською медаллю

29.07.2021 09:03   -

Михайло Романчук приніс четверту медаль України на Олімпіаді-2020. Український плавець став бронзовим призером на дистанції 800 метрів вільним стилем, яка проводиться в Токіо уперше.

Романчук до останнього боровся за “золото”. Однак на фініші не зміг випередити американця Роберта Фінке та італійця Грегорі Палтіньєрі.

Четверта медаль України на Олімпіаді: плавець Романчук здобув "бронзу" |  Рубрика

Це перша медаль в плаванні на Олімпіадах для України з 2004 року. 

Золоту нагороду виборов американець Роберт Фінке, який подолав цю дистанцію за 7 хвилин 41,87 секунди.

Срібним призером став італієць Грегорі Палтіньєрі (Італія) з часом 7 хвилин 42.11 секунди.

Інший українець Сергій Фролов фінішував шостим.

Попри “бронзу”, Романчук вже відзначився на Олімпіаді двома досягненням. Він зберіг статус володаря олімпійського рекорду на цій дистанції, а також виграв першу медаль України за 17 років у плаванні.

Після виступу Романчук дав прес-конференцію, в якій розповів про виступ у фіналі Олімпіади. Плавець звернув увагу на щільність – відстань від першого до четвертого місця склала менше секунди.

“Щільність результатів надзвичайно велика – у 0.8 секунди помістилися з 1 по 4 місця. Яка школа є лідером? Якщо виграв американець, то американська школа сильніша. Але попереду 1500 метрів – я постараюся довести, що це не так і спробую все ж таки показати свій максимум, на що я здатен. І що “золото” має приїхати в Україну все ж таки”.

Результат на Олімпіаді в Токіо Романчук пояснює наполегливою працею. Плаванням українець займається з шести років.

“Ключ до успіху – наполеглива праця, дуже багато роботи провели з тренером. Велика, важка і дуже об’ємна праця – це один-єдиний шлях до успіху”.

Також Романчук визнав, що виграна медаль дозволила зменшити відповідальність від виступу на Олімпіаді. Але розраховує, що зможе стати олімпійським чемпіоном на дистанції 1500 метрів.

“Чи дозволила вона зменшити відповідальність або ж додала злості? Скажімо так, тепер я трохи заспокоївся. Дуже хотілося приїхати з Олімпіади з медаллю – дуже приємно, що це перша медаль України з 2004 року. Я задоволений цим результатом. Але завжди є куди рости. Слава богу, що є ще одна дистанція, в якій я зможу показати справжнього себе. Тому працюємо далі, треба якомога швидше відновитися – бо уже завтра півфінальний заплив на моїй дистанції”.

Підтримку Романчукові під час фіналу забезпечила його дружина – стрибунка у довжину Марина Бех-Романчук. Легкоатлетка першою привітала плавця з виграною медаллю.

“Марина – перша людина, яка мене привітала з цією медаллю. Дуже приємно, що вона знаходиться тут і мене підтримує. Звичайно, ми бачимося та спілкуємося – все-таки чоловік та дружина. Я дійсно вдячний за те, що вона завжди підтримує незважаючи ні на що. Дуже приємно, що вона змогла прийти (на трибуни) і підтримати мене на цій дистанції”.

24-річний плавець із Рівненської області, 7-разовий призер чемпіонатів Європи (4 – “золота”) та 2-разовий срібний призер чемпіонатів світу. У 2021 році Романчук виграв два золота на Євро з водних видів спорту – на дистанціях 800 та 1500 метрів вільним стилем.