Відтепер українцям дозволено в терміналах самообслуговування сплачувати валютою

19.01.2021 11:07   -

Нацбанк затвердив зміни заради лібералізації в сфері валютно-обмінних операцій, розширення можливостей для бізнесу та фізичних осіб з хеджування валютних ризиків, розвитку нових послуг, активізації використання цифрових документів під час проведення валютних операцій.

Національний банк скасував низку обмежень та зробив деякі уточнення:

  • Зняв заборони для клієнтів – юридичних осіб на проведення операцій з продажу іноземної валюти на умовах “форвард”.
  • Скасував заборону на операції фізичних осіб з купівлі та продажу іноземної валюти за гривні на умовах “форвард”, на операції з купівлі та продажу іноземної валюти та банківських металів на умовах маржинальної торгівлі та на розрахунки в іноземній валюті під час купівлі державних цінних паперів, номінованих у валюті.
  • Знято заборону на здійснення банками операції на умовах “своп” з фізичними особами-резидентами, якщо перша частина такої операції передбачає продаж клієнту іноземної валюти або банківських металів.
  • Дозволив банкам та небанківським фінансовим установам купувати іноземну валюту в населення за безготівкові кошти в гривні через термінали самообслуговування та затвердив порядок проведення відповідних операцій. Зокрема, визначено, що після продажу валюти через платіжні пристрої гривневі кошти зараховуватимуться на власні поточні рахунки фізосіб. Такі операції мають здійснюватися з урахуванням законодавства про фінансовий моніторинг.
  • Уточнив вимоги до здійснення фізособами переказів коштів у іноземній валюті. Відтепер під час здійснення цих операцій фізичні особи зможуть використовувати цифрові паспорти в мобільному застосунку “Дія”, де в електронному вигляді відображається інформація, яку містить ID-картка та біометричний закордонний паспорт громадянина України.

Зазначені зміни були затверджені постановою Правління Національного банку України від 15 січня 2021 року №3 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України” та набувають чинності з 17 січня 2021 року.