“Велика сімка” G7 заявила, що РФ є стороною конфлікту, а не посередником

19.03.2021 07:18   -

Країни «Великої сімки» з нагоди сьомої річниці спроби анексії Криму Росією підтримали суверенітет та територіальну цілісність України. Відповідна спільна заява опублікована на сайті британського уряду.

Міністри закордонних справ Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Сполученого Королівства, Сполучених Штатів Америки та Верховний представник Європейського Союзу засудили дії Росії щодо підриву незалежності України та закликали країну агресора дотримуватися міжнародних зобов’язань. Міністри наголосили, що шляхом до досягнення миру є повна імплементація Мінських угод. Росія на сході України є саме стороною конфлікту, а не посередником, – повідомляє dw.

“Сьогодні, через сім років після неприпустимої й незаконної анексії Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, ми підтверджуємо свою непохитну прихильність незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах”, – зазначається в заяві. 

“Ми рішуче засуджуємо тимчасову окупацію Росією Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Спроби Росії узаконити це не можуть знайти визнання і не знайдуть його”, – наголосили глави зовнішньополітичних відомств.

Вони також засудили порушення прав людини, вчинені Росією на півострові, зокрема, проти кримських татар, та закликали РФ виконати свої міжнародні зобов’язання, надати доступ міжнародним спостерігачам і негайно звільнити всіх незаконно затриманих.

Також політики привітали ініціативу України щодо створення Міжнародної кримської платформи для посилення зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму.