Україна вироблятиме водневе паливо

19.03.2021 07:33   -

За підтримки урядів Німеччини й України компанія «ДТЕК» підписала угоду з Siemens Energy про пілотний проєкт з виготовлення водневого палива, – повідомляє німецька газета Handelsblatt.

У рамках проєкту компанії встановлять на Маріупольському металургійному комбінаті імені Ілліча електролізер потужністю 8,5 мегаватів. Перший пілотний проект на водні вже був узгоджений на економічному форумі: це включає електролізер вартістю 25 мільйонів євро, який розщеплює воду у воду та кисень потужністю 8,5 мегават. Окрім двох урядів, задіяні також Siemens Energy

«Зелений» водень піде на виробництво сталі з низьким викидом СО2.

Україна повинна допомогти Європейському Союзу досягти амбіційної мети – бути кліматично нейтральною до 2050 року. Найбільша країна в Європі повинна відігравати центральну роль у “Зеленій угоді” ЄС, а в середньостроковій перспективі постачатиме 7,5 гігават зеленого водню до ЄС. Це майже п’ята частина кількості водню, яка повинна бути вироблена у всьому ЄС до 2030 року (40 гігават).

“Якщо це вдасться, це змінить ситуацію у відносинах між ЄС та Німеччиною та Україною”, – говорить глава Німецько-української торгової палати в Києві Олександр Маркус. Однак для цього знадобляться величезні інвестиції для перетворення попереднього газопроводу з РФ на транспортування водню. Крім того, величезні сховища газу в Україні ідеально підходять для зберігання водню для Європи.

Раніше видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела в уряді повідомляло, що Німеччина пообіцяла Сполученим Штатам посилити підтримку України в обмін на завершення будівництва газопроводу «Північний потік 2». Зокрема йшлося про те, що Україна повинна зіграти центральну роль в Green Deal і в середньостроковій перспективі поставляти 7,5 гігаватів «зеленого» водню в ЄС.