Вчені виявили сліди можливого життя на Венері

15.09.2020 12:09   -

Науковці висунули ідею про те, що живі організми плавають у хмарах планети Венера. Вчені виявили певний газ в атмосфері планети, походження якого вони не можуть пояснити, – повідомляє ВВС.

Цим газом є фосфін – молекула, що складається з одного атома фосфору та трьох атомів водню. На Землі фосфін асоціюється з життям, з мікробами, які живуть у кишках тварин, таких як пінгвіни, або в середовищах, бідних киснем, таких як болота.

Газ можна отримати і промисловим способом, але, звісно, на Венері немає заводів, як і пінгвінів. То звідки узявся фосфін в атмосфері Венери?

Професор Джейн Грівз з Кардіффського університету, Великобританія, та його колеги задають саме це питання. Вони опублікували статтю в журналі Nature Astronomy, де детально описують свої спостереження за фосфіном на Венері, а також дослідження, які вони провели, намагаючись показати, що ця молекула може мати природне, небіологічне походження.

З огляду на все, що ми знаємо про Венеру та умови, які там існують, ще ніхто не зміг описати абіотичний шлях появи фосфіну. Це означає, що теорія про якусь форму життя на Венері заслуговує на розгляд.

Протягом усієї своєї кар’єри я був зацікавлений у пошуку життя в інших місцях Всесвіту, тому мене просто вражає, що це навіть можливо. Але так, ми щиро заохочуємо інших людей розповідати нам, що ми могли пропустити. Наші папери та дані мають відкритий доступ; так працює наука“, – сказав професор Грівз.

Венера не на першому місці в списку планет, коли ми думає про життя в інших місцях нашої Сонячної системи. У порівнянні з Землею – це пекло. 96% атмосфера Венери складається з вуглекислого газу. Температура поверхні – понад 400 ° С. Космічні зонди, які приземлились на планеті, пропрацювали лічені хвилини до їх поломки.

На поверхности Венеры обнаружены движущиеся объекты – ученые
поверхня Венери