Міноборони хоче вдосконалити армійські сухпайки

15.09.2020 12:24   -

Сьогодні заступник начальника управління розвитку продовольчого забезпечення Головного управління супроводження матеріального забезпечення ЗС України полковник Олександр Хмиз під час брифінгу повідомив про те, що Міноборони планує вдосконалити харчування військовослужбовців, увівши нові норми для сухих пайків. Зокрема, хочуть змінити спосіб пакування харчів.

«Зважаючи на відгуки військовослужбовців, також прийнято рішення пакувати продукти цього набору у «реторт пакети». Вони дозволяють зберігати страву довше, в різних умовах. Розробка цього сухпайка вже на завершальній стадії. Сподіваюся, що до кінця цього року буде закуплено контрольну партію у новій «реторт упаковці», — повідомив полковник Олександр Хмиз.

Наразі йдеться про те, щоб відійти від застарілих сухпайків за нормою 10, що була прийнята ще у 2001 році.  Натомість, пропонується подальше широке запровадження сухих пайків за нормою 15, що прийняли 2016 року. Остання передбачає такий набір харчів, що дозволяє військовослужбовцю споживати пайок без обмеження кількості днів.

«За словами полковника Олександра Хмиза, сьогодні є можливість замовити як 15-ту, так і 10-ту норму. Рішення про це приймають командири військових частин, у залежності від завдань, які постають перед підрозділами. Сухий пайок (15-та норма) здатна забезпечити повноцінне харчування на добу впродовж необмеженого терміну. Натомість, сухий пайок (10-та норма), використовується упродовж не більше трьох діб. Своєю чергою 15-та норма дає можливість забезпечити повноцінне харчування бійців там, де неможливо приготувати гарячу їжу. Ці два пайки взаємодоповнюють харчування в різних умовах», – сказано в повідомленні.

Взагалі, виглядають такі заяви трохи дивно, адже такі сухпайки в реторт-пакетах в армії вже давно.