Вандали розкопали скіфський курган біля Дніпра

11.01.2021 18:06   -

Про розграбування скіфського кургану у селі Новоселівка, що у гирлі Самари, на її лівому березі неподалік міста Дніпра, чорними археологами повідомляється на Фейсбук-сторінці Спілки археологів України – Дніпровський регіональний підрозділ. Науковці виявили в кургані викопні отвори глибиною 4,5 метрів. Вандали зробили вузький вертикальний лаз, а також прорили кілька горизонтальних ходів.

За словами археологів, це уже далеко не перша спроба людей знайти скарби в цьому кургані, а почерк чорних археологів дає підстави вважати, що вони причетні до пограбування інших історичних пам’яток в області.

Цього разу мародери вдерлися у товщу курганного насипу, висотою 4.5 м поблизу с. Новоселівка у Новомосковському районі Дніпропетровської області. Проведений Yaroslav Yaroshenko аналіз свідчить, що зазіхання на скарби похованих у цій могилі тривають уже майже 10 років. Почерк грабіжників ідентичний пограбуванню Нечаєвої могили дворічної давнини: вузький колодязь з верхівки кургану з подальшим влаштуванням ходів-нор під землею. Наскільки постраждали поховання кургану наразі невідомо“, – відзначають дніпровські науковці.

Щоправда, в коментарях до допису інші користувачі зауважують, що даний курган уже давно був пограбований і навіть ще більш варварським способом – 2017-го року він уже був розграблений через 10 метрову яму діаметром до 2 метрів, вириту у центрі.

Кургани є різновидом поховальних пам’ятників давніх культур і охороняються законом як археологічні пам’ятки. На Дніпропетровщині лишилося багато таких пам’яток (більше 30 відомих), що належать до скіфської та половецької культур.

Зображення може містити: рослина, надворі та природа