На Львівщині було зареєстровано землетрус

11.01.2021 12:03   -

Головний центр спеціального контролю України повідомив про реєстрацію землетрусу у Львівській області. Землетрус стався 10 січня о 13.13 за київським часом і його магнітуда сягнула 2,9 за шкалою Ріхтера.

У Центрі додали, що джерело землетрусу знаходилось в Самбірському районі на глибині 5 км. Коливання  не несли загрози населенню і могли відчуватися окремими людьми в середині приміщення, особливо на верхніх поверхах.

Магнітуда землетрусу – умовна величина, що характеризує енергію, яка виділяється під час землетрусу у вигляді сейсмічних хвиль. Магнітуда обчислюється за записами коливань, що реєструються спеціальними приладами сейсмографами. Вперше шкала магнітуди була запропонована американським сейсмологом Чарльзом Ріхтером у 1935 році, тому значення магнітуди часто називають шкалою Ріхтера.

Цікаво, що магнітуда не має одиниць виміру, тому вислів 5 балів за шкалою Ріхтера» є невірним. У шкалі використаний логарифмічний масштаб, тому збільшення значення магнітуди на одиницю вказує на збільшення амплітуди коливань в 10 разів і на збільшення виділеної під час землетрусу енергії в 32 рази.

Для України землетруси – рідкість і на велике щастя, їх сила не значна. У 1998 році в Україні сталося 2 землетруси — в Криму та Закарпатті. На теренах Закарпаття іноді відзначаються осередки землетрусів з магнітудою 6—7. Закарпатська сейсмоактивна зона характеризується появою землетрусів, що відбуваються у верхній частині земної кори на глибинах 12 км з інтенсивністю в епіцентрі 7 балів, що швидко затухає на близькій відстані. Землетрус, який стався 15 жовтня 1834 р. (до 7 балів), охопив значну територію Закарпаття.

Нагадаємо, що 2 січня цього року в селі Барбово Мукачівського району Закарпатської області стався землетрус. Підземні поштовхи були магнітудою близько 1,8 на глибині 3,7 км.