В Україні збираються карати чоловіків, які незаконно виїхали за кордон під час війни: в МВС зробили заяву

25.05.2023 12:00   -

В Україні готують проєкт закону, який дозволить карати військовозобов’язаних чоловіків, які незаконно виїхали з країни під час воєнного стану. Така ініціатива буде спільною з боку уряду й парламенту.

Про це розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в інтерв’ю РБК-Україна. Він не став уточнювати, йтиметься тут про адміністративну чи також кримінальну відповідальність.

Водночас підкреслив, що поки українським законодавством не передбачено жодних покарань для тих чоловіків, які незаконно виїхали з України, а потім повернулися.

“На сьогодні таких правил і обмежень не встановлено, але я думаю, що після закінчення війни держава зробить все для того, щоб кожному громадянину нагадати, що він робив під час війни. Маю на увазі тих, хто нелегально перетнув кордон”, – заявив Клименко.

Глава МВС переконаний, що це стане спільною ініціативою Кабінету міністрів та депутатів Верховної Ради.

“Я думаю, це буде закон”, – зазначив він.

Міністр підкреслив, що вже зараз фахівці вивчають міжнародний досвід щодо того, як “поводитися з громадянами”, котрі порушили закон хоча би раз.

“Вони мають відповісти за порушення закону. Я думаю, кожен громадянин цього хоче і зрозуміє державу, якщо будуть якісь обмеження щодо подальшого пересування таких осіб щонайменше за кордон”, – пояснив Клименко.

Зауважимо, що під час дії воєнного стану та загальної мобілізації в Україні заборонено виїжджати за кордон чоловікам 18-60 років, які є військовозобов’язаними. Водночас щодо деяких категорій таких громадян існують винятки.

Так, виїжджати за кордон дозволяється чоловікам із інвалідністю, багатодітним батькам, деяким водіям, моряками, волонтерам, спортсменам, культурним діячам, нардепам і міністрам.

Військовослужбовці теж можуть перетнути кордон, якщо вони мають на те дозвіл командира бойової частини, де вони проходять службу.