Обвинувачений у держзраді Медведчук втратив право на адвокатську діяльність

25.05.2023 10:01   -

Дисциплінарна палата КДКА Київської області позбавила опального екснардепа від забороненої фракції ОПЗЖ Віктора Медведчука права на заняття адвокатською діяльністю в Україні. Юридичну професію захисника він дискредитував своїми діями ще у 1980 році, коли фактично довів свого підзахисного українського поета й дисидента Василя Стуса до каторжного вироку.

Про торжество історичної справедливості розповів відомий київський адвокат Роман Титикало на своєму Facebook. Разом із колегами він домагався такого рішення ще з 2016 року.

Зазначимо, що Василь Стус був одним із найвідоміших представників української інтелігенції свого часу. Він відчайдушно відстоював суб’єктність і розвиток національної культури, за що був гнаний радянським режимом.

У травні 1980 року Стуса знову заарештували, визнали особливо небезпечним рецидивістом і у вересні засудили до 10 років примусових робіт і 5 років заслання. Він відмовився від призначеного йому адвоката Медведчука, але тодішній суд зовсім не зважав на законні вимоги ув’язнених.

Зі свого боку Медведчук тоді не використав усі засоби та способи для з’ясування обставин справи на виправдання обвинуваченого та не надав останньому належної юридичної допомоги, чим порушив вимоги ст. 23 Основ кримінального судочинства СРСР. Також під час судових засідань горе-адвокат визнав провину свого підзахисного, що, по-перше, порушувало етику професії навіть радянського кодексу, по-друге, призвело до засудження Стуса до 10 років примусових робіт і п’яти років заслання.

Жорстокі умови ув’язнення, а також упереджене ставлення наглядачів змушували Стуса неодноразово вдаватися до протестів, зокрема й у вигляді сухого голодування. Зрештою 1983 року серце поета й дисидента зупинилося, а Медведчук жодного разу не визнав, що причетний до цієї загибелі.

За матеріалами OBOZREVATEL.