В Оксфорді створили вакцину від коронавірусу

20.07.2020 18:36   -

Вакцина проти коронавірусу, розроблена Оксфордським університетом, виявилась безпечною для людини і викликає імунну відповідь, про що повідомляє ВВС.

Тести за участю 1077 людей показали, що ін’єкція призводить до вироблення антитіл в організмі людини та стимулює утворення клітин, які можуть боротися з коронавірусом.

Хоча результати є надзвичайно перспективними, втім зараз тривають більш масштабні випробування. Попри це, Великобританія вже замовила 100 мільйонів доз вакцини.

Вакцина має складну назву – «ChAdOx1 nCoV-19», а в її основі – генетично сконструйований вірус, який викликає звичайну застуду у шимпанзе. Вчені запевняють, що вірус був сильно модифікований, а тому не може викликати інфекції у людей чи бути схожим на коронавірус. Однак, вакцина дещо нагадує коронавірус і імунна система людини може навчитися його атакувати.

Поки що результати є багатообіцяючими, але їх головна мета – зробити вакцину достатньо безпечною для людей. Дослідження не може показати, чи може вакцина запобігти захворінню людей або зменшити у них симптоми Covid-19 – для цього потрібні масштабні випробування на людях.

Уже анонсовано, що понад 10 000 людей візьмуть участь у наступному етапі випробувань у Великобританії. Окрім того, буде проведено велике дослідження, в якому братимуть участь 30 000 людей у ​​США, а також 2 000 у Південній Африці та 5 000 у Бразилії.