В Міносвіти пояснили, які послуги можуть бути платними в школах та дитсадках

06.09.2018 10:15   -
Автор:

В Україні запущена реформа освіти, і в рамках нових правил державні і комунальні навчальні заклади можуть надавати платні послуги в сфері охорони здоров’я, відпочинку, дозвілля, оздоровлення, туризму, фізичної культури і спорту та організовувати платні концертно-видовищні заходи. Про це повідомляє інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на пресс-службу Міністерства освіти України.
Але якщо заходи в школах або садах не фінансують за рахунок загального фонду державного та місцевих бюджетів, тоді їх повинні проводити у позанавчальний час (у тому числі канікули, святкові та вихідні дні).
Тобто фотографи не можуть приходити під час уроків до дітей в школу і надавати свої послуги. Те саме стосується платних спектаклів, концертів тощо.
Додаткові платні послуги в навчальних закладах регламентовані постановою уряду № 796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності” і спільним наказом Міністерства освіти і науки України, Міністерства економіки України, Міністерства фінансів України “Про затвердження порядків надання платних послуг державними та комунальними навчальними”.
Навчальний заклад зобов’язаний безкоштовно надати замовнику повну, доступну та достовірну інформацію про порядок і умови надання конкретної платної послуги, її вартості, порядку і терміну оплати.