В Японії збираються дозволити змішувати різні вакцини

31.08.2021 09:36   -

Японія вивчає можливість змішування вакцини проти COVID-19 від AstraZeneca з вакцинами, розробленими іншими виробниками ліків. В країні розглядають можливість вводити першу дозу AstraZeneca, другу – Pfizer або Moderna, – повідомляє euronews. 

Японія, яка раніше використовували тільки препарати від Pfizer- BioNTech і Moderna, схвалила вакцину AstraZeneca в липні і отримала 2 млн доз.

«Я попросив Міністерство охорони здоров’я висловити свою думку про використання вакцини AstraZeneca для першої дози і вакцини Pfizer для другої, або вакцини AstraZeneca в якості першої дози і Moderna в якості другої», – сказав керівник програми вакцинації в країні Таро Коно.

За його словами, це може прискорити розгортання вакцинації за рахунок скорочення інтервалів між першим та другим щепленнями при використанні вакцини AstraZeneca.

Два щеплення AstraZeneca вводяться з інтервалом у вісім тижнів, що довше, ніж для інших вакцин.

Як відомо, наразі Японію накрила найгірша хвиля COVID-19, викликана дельта-штамом. Вперше в цьому місяці кількість нових щоденних інфекцій перевищила 25 000 осіб.

Коефіцієнт вакцинації в країні відстає від інших розвинутих країн. За даними системи відстеження вакцин Reuters, в Японії 54% населення вакциновано принаймні однієї дозою, а 43% – повністю.

Нагадаємо: в липні головний санлікар України Ігор Кузін припустив, що в Україні скоро дозволять змішувати вакцини. За його словами, можна комбінувати або мРНК-вакцини – тобто перше щеплення Moderna, друга – Pfizer або навпаки. Або перша доза AstraZeneca, а друга – вже мРНК-вакциною, тобто Moderna або Pfizer. Змішування інших типів вакцин зараз не передбачено, додав він.

Між тим, ВООЗ не рекомендує змішувати вакцини. Також організація закликала до введення мораторію на введення третьої дози.