СТБ вже не відбиратиме співаків на “Євробачення”

31.08.2021 10:01   -

Телеканали СТБ і «UA:Перший» завершили свою шестирічну співпрацю в спільному проведенні національного відбору на «Євробачення». Тепер «UA:Перший» проводитиме конкурс самостійно і НСТУ шукає нових партнерів, – повідомляє Суспільне.

Телеканали не повідомили причини припинення співпраці. СТБ на своєму сайті лише подякував мовнику за партнерство і побажав «зберегти високий рівень довіри до національного відбору».

Євробачення 2021

СТБ і «UA:Перший» підписали меморандум про спільне проведення нацвідбору в 2015 році на тлі фінансових проблем Національної телерадіокомпанії. У 2018 році співпрацю продовжили ще на три роки. СТБ проводив кастинги і прямі ефіри нацвідбору, а також допомагав переможцями національного відбору створювати конкурсні номери на «Євробачення».

В СТБ заявили, що допомогли розширити аудиторію проєкту вдвічі, зробивши його одним з найпопулярніших на українському телебаченні.

За іноформацією СТБ, Суспільний мовник ухвалив рішення надалі проводити національний відбір на «Євробачення» самостійно. У Національній суспільній телерадіокомпанії України цей факт спростували. Член правління НСТУ, відповідальний за телебачення, Ярослав Лодигін сказав, що Суспільний мовник у ході перегорів із СТБ не дійшов згоди щодо взаємодії.

«Ми відкриті до пропозицій щодо співпраці з іншими медіагрупами, розпочинаємо переговори. Про самостійне проведення нацвідбору наразі не йде мова, але ми цього не виключаємо, якщо не знайдемо нових партнерів», – зазначив Ярослав Лодигін.  

Керівниця нацвідбору Наталя Франчук розповіла, що за шість років команда СТБ відкрила багато нової української музики, запалила нові імена, показала нові музичні стилі. « Ми віддаємо нацвідбір на високій ноті і бажаємо йому зберегти цю планку. Спасибі команді, Сергію Притулі, Руслану Квінті, Кості Меладзе і всім членам журі за те, що жили цим проєктом разом з СТБ», ― зазначила вона.

Як писав сайт «Детектор медіа», телеканали «UА:Перший» та СТБ у 2015 році досягли домовленості про партнерство на три роки у проведенні національного відбору учасника від України на «Євробачення». Перший спільний нацвідбір канали провели у 2016 році. СТБ взяв на себе проведення всеукраїнських кастингів, організацію півфіналів, постановки номерів всім учасникам фіналу відбору, проведення прямих ефірів. За умовами співпраці «UА:Перший» платив Європейській спілці мовників за ліцензію та СТБ за організацію та проведення відборів. СТБ за власною ініціативою вирішив надавати переможцю нацвідбору допомогу в підготовці до великого «Євробачення» і створення конкурсного номера «під ключ».

У 2018 році телеканал СТБ разом із «UA:Першим» вперше транслювали міжнародний пісенний конкурс «Євробачення-2018» у Лісабоні (Португалія). Це тривало до 2021 року включно. 

У жовтні 2018 року «UA: Перший» і СТБ продовжили договір про співпрацю з проведення нацвідбору на «Євробачення» та уклали трирічний меморандум (до 2021 року включно).

У березні 2020 року через пандемію коронавірусу березня  «Євробачення-2020» скасували. Гурт Go-A залишився представляти Україну на «Євробаченні-2021», нацвідбору не було. 

На початку 2021 року між НСТУ і СТБ тривали переговори щодо продовження співпраці. Суспільна компанія хотіла повернутися до умов першого договору, згідно з якими СТБ проводить нацвідбір і обидва телеканали його транслюють, право ж показувати великий конкурс залишалося тільки за Суспільним. СТБ наполягало на тому, щоб продовжити транслювати велике «Євробачення».