В армії скоротять 20 000 посад уже цього року

16.09.2020 20:37   -

Інформація про скорочення в Збройних Силах давно циркулює в інформаційному просторі, втім чіткої офіційної відповіді щодо цього не було. Видання АрміяInform змогло отримати офіційний коментар від Генштабу. Згідно отриманої інформації, українське військо суттєво скоротять уже цього року.

…цього року у відповідності до запланованих організаційних заходів буде зменшена штатна чисельність війська більше ніж на 20 тисяч посад. Звертаємо увагу не списочна, а штатна. При цьому, ще раз наголошуємо, не буде скорочено жодної бойової частини та не буде допущено зниження їх боєздатності. Заплановані заходи насамперед стосуються не бойових військових частин, зокрема частин забезпечення,  обслуговування та навчальних центрів (йдеться про скорочення вакантних посад)“, – повідомляє АрміяInform.

Видання наполягає, що йдеться не про скорочення особового складу, а скорочення посад і певних підрозділів, що хронічно недоукомплектовані. Іншими словами, підрозділів багато – людей не вистачає.

Та й загалом, Генштаб відстоює думку, що одним із варіантів оптимізації чисельного складу ЗСУ може бути зміна самих штатів підрозділів – наприклад, замість 6 гармат в артилерійському дивізіоні можна лишити всього 4. Основний аргумент влади – штатна чисельність посад в ЗСУ перевищує встановлений законом ліміт у 250 тисяч військових. Тому, потрібне скорочення посад.

Після втілення в життя певних рішень щодо структурних змін у підрозділах чисельність війська не зменшиться, жоден бойовий підрозділ не може бути скорочений. Це вимога Головнокомандувача ЗСУ генерал-полковника Руслана Хомчака“, – пише видання.

Але є одне суттєве зауваження – в недоукомплектований підрозділ, за потреби, можна швидко мобілізувати особовий склад і зробити його повністю боєздатним в короткі строки (як це і було в 2014 році), а як швидко збільшити чисельність підрозділу, в якому за штатом немає посад, немає техніки, на які могли би прийти мобілізовані – велике питання.