Уряд хоче скоротити кількість випускників-юристів

06.07.2018 16:45   -
Автор:

МЕРТ пропонує новий механізм державного замовлення до закладів вищої освіти, зокрема, формувати держзамовлення з урахуванням потреб ринку.
Про це повідомляє Інтернет-видання «ДНІПРО. ГОЛОВНЕ» з посиланням на ЗіБ.
Урядовий комітет 5 липня схвалив проект Постанови Кабінету Міністрів України, яким вносяться зміни до механізму здійснення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації кадрів у 2018 році.
Проектом постанови пропонують заборонити здійснення перерозподілу обсягів замовлення між галузями знань. Відтак учбові заклади не матимуть права у разі недобору на технічні спеціальності збільшити кількість, наприклад юристів. Як пояснюють в МЕРТ, ця практика уже призвела до розбалансування ринку на користь популярних, але незатребуваних професій та часто є причиною труднощів з пошуком роботи для випускників спеціальностей, які навчалися за державним замовленням внаслідок перерозподілу обсягів замовлення.
Також даними змінами пропонують прибрати заочну форму навчання за освітнім напрямом «Право» у зв’язку з фактичною відсутністю заявок.
Додаткові зміни, що запропоновані на наступний 2019/20 навчальний рік передбачають формування держзамовлення з урахуванням потреб ринку праці та економіки. Так, згідно з новим механізмом, студенти за найбільш затребуваними на ринку праці напрямами підготовки, зокрема, інженерними, технічними, аграрними тощо отримають додаткову мотивацію – більш високу стипендію та додаткові соціальні пільги при першому працевлаштуванні.
Передбачено, що аналіз та прогнозування ринку праці стануть обов’язковими.
Також пропонується аналізувати стан безробіття з урахуванням реальної потреби ринку праці у фахівцях конкретних спеціальностей та запровадження системи моніторингу працевлаштувань за напрямами підготовки та видами економічної діяльності.
Як зазначили в Мінекономрозвитку, держава випускає більше юристів та економістів, ніж потрібно, водночас суттєво недобираємо інженерів, математиків та інших спеціалістів, яких підприємства дуже потребують. Тож складається парадоксальна ситуація – держава спочатку оплачує навчання непотрібної професії, допомогу по безробіттю якщо людина не може знайти роботу за спеціальністю, а потім ще й перепідготовку. А фахівців з потрібних професій підприємства наймають за кордоном, бо українських не можуть знайти.