У Дніпрі вперше провели екообробку за допомогою корисних жучків

07.05.2024 17:59   -

Сквер Прибережний у Дніпрі. Тут уперше у міському парку використали екообробку від шкідників за допомогою жуків. «Висадили на кору хвойних мурахожуків. Вони їдять шкідників – соснового пильщика та гусінь, яйця короїдів тощо. Побачивши свою «здобич», мурахожук кидається на неї і хватає передніми кінцівками. Потім – ласує», – розповіла Олена Назаренко, завідувачка біолабораторією Державного спеціалізованого лісозахисного підприємства «Харківлісозахист».

Жучків вирощують масово й потім переселяють на хвойники, у середовище проживання цього виду комахи. «Ніякого стресу мурахожук не переживає. Навпаки – бажає одразу перебігти на дерево», – прокоментувала пані Олена.

Таке висаджування комах на кору дерева – унікальний метод боротьби зі шкідниками рослин та дерев. «Ми всіляко намагаємося зробити так, щоб максимально не використовувати хімічну обробку наших дерев, кущів тощо. У країні цим займається одна лабораторія у Харкові. Обрали для екообробки сквер Прибережний: одну з візитівок нашого міста. Наша мета – максимально захистити від шкідників хвойні дерева скверу, аби вони радували містян щільною смарагдовою кроною навіть взимку», – розповів Іван Яловий, заступник директора з благоустрою та утримання зелених зон КП «Міська інфраструктура» Дніпровської міської ради.

Така обробка від шкідників – безпечна для людей та навколишнього середовища. «Нашу комаху цікавлять лише шкідники дерева», – підсумувала науковиця Олена Назаренко. Отже, завдяки допомозі цієї комахи дерево буде цвісти й не буде проблем зі стовбуром.