Українці братимуть участь в освоєнні Місяця

21.05.2021 07:48   -

Україно-американська компанія Firefly Aerospace Inc. уклала контракт з компанією SpaceX Ілона Маска на доставку в 2023 році на Місяць вантажного модуля Blue Ghost, – повідомляє Firefly.

Blue Ghost полетить на Місяць на ракеті Falcon 9. Він забезпечить всі етапи доставки корисного вантажу — транзит до Місяця, вихід на місячну орбіту і доставку на поверхню понад 150 кілограмів вантажу для наукових цілей NASA і програми Artemis («Артеміда»). За планом, апарат повинен приземлиться у Морі Криз.

За контрактом з NASA (укладено в лютому), Firefly отримала на роботи $93,3 млн.

“Місія” Блакитний привид “включатиме доставку корисних вантажів НАСА, які будуть підтримувати наукові місячні дослідження та сприятимуть розвитку стійкої присутності на Місяці в рамках програми” Артеміда”, – сказав віце-президент з комерційних продажів SpaceX Том Очінеро.

Компанія Firefly, власником якої є український бізнесмен Максим Поляков, була створена в Техасі у 2014 році як приватна американська компанія у сфері розробки ракетно-космічної техніки легкого класу. Компанія має офіс у Дніпрі, а також цех експериментального виробництва. 

Мета програми Artemis — висадка людини на Місяць у 2024 році та створення інфраструктури для подальшого відправлення астронавтів на Марс. Програма діє в кооперації з приватними компаніями. З NASA працюють Blue Origin, SpaceX і Dynetics, які створюють пілотовані кораблі.

Розробкою корабля для доставки людей на Місяць NASA вибрало SpaceX, але 1 травня призупинило контракт через скарги Blue Origin і Dynetics.