Влада обіцяє українцям сертифікати вакцинації, які відкриють двері до Європи

21.05.2021 07:59   -

Українські сертифікати вакцинації відповідатимуть стандартам ЄС та дозволять відновити подорожі мешканців України до країн Євросоюзу, – повідомляє «Радіо Свобода».

Про це заявила віце-прем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина під час візиту до Бельгії. Вона запевнила, що в Україні повністю готова ІТ-інфраструктура, а ковід-сертифікати планують видавати з кінця червня.

“Весь процес розробки цих паспортів здійснювався від початку разом із командою Європейської комісії, яка розробляє формат європейського цифрового паспорту. Тобто взаємосумісність – це була основа, яка закладалася в нашу роботу. З першого дня це був спільний процес», — пояснила Стефанішина.

Ми вже писали, що “До Європи пускатимуть лише вакцинованих схваленими вакцинами, російських “спутніків” серед них немає”. Пускати пропонується туристів, які були вакциновані препаратами, схваленими Європейським агентством лікарських засобів (EMA) або Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ). Серед них вакцини Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, а також Sinopharm., а російських вакцин «Супутник V», «ЕпіВакКорона» і «КовіВак» серед них немає.

19 травня Європейський Союз офіційно погодився відкрити кордони для вакцинованих туристів.

З 15 червня у країнах Європейського Союзу діятимуть санітарні сертифікати, що містять інформацію про щеплення, результати ПЦР-тестів та інші дані для полегшення подорожей під час пандемії коронавірусу.

Україна домовилася з Європейською комісією зробити сумісним український та європейський цифрові сертифікати про імунітет від COVID-19.