Український “Щедрик” незабаром офіційно набуде статусу культурної спадщини людства

17.03.2021 14:12   -

Всесвітньо відому українську пісню «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича, відомої в англомовній версії як Carol of the Bells, збираються внести до Списку нематеріальної культурної спадщини людства ЮНЕСКО, – повідомляє департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА.

Опікуватиметься цим питанням Ірина Френкель– директорка Українського центру культурних досліджень, Київ (Україна), Тіна Пересунько – дослідниця теми «100 років культурної дипломатії», Київ (Україна) та Юрій Савчук, куратор міжнародних проектів TheUkrainianMuseum, Нью Йорк (США).

Також у рамках проєкту передбачено видання комплекту монет «ЩЕДРИК – Carol of the Bells» та книги «Від Щедрика до Carol of the Bells» українською та англійською мовами.

Монета Щедрик - произведения Н. Леонтовича) 20 грн. 2016 года - «VIOLITY»  Auction & Antiques

100 років тому текст української щедрівки також переклали французькою, фламандською та іспанською мовами.

Зазначається, що цей процес триватиме майже два роки і реалізовуватиметься у три етапи. Спочатку (до червня 2021 року) «Щедрик» внесуть до місцевого переліку НКС, а до жовтня поточного року його мають внести до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини України.

1 крок – до Місцевого переліку НКС (до червня 2021 року);
2 крок – до Національного переліку НКС України (до жовтня 2021 року);
3 крок – до Списку нематеріальної культурної спадщини людства міжнародної організації ЮНЕСКО (до вересня 2022 років).

Ці заходи приурочують до сторіччя першого виконання «Щедрика» у США, як першого проєкту культурної дипломатії в історії модерної України.

«Сьогодні ми дали своєрідний старт великому проекту, який має розпочатися саме на Вінниччині – «ТУЛЬЧИН – мала культурна столиця України – 2022». Адже саме тут, на Поділлі, народжена мелодія «Щедрика» показала світу культурну зрілість України. Ще 100 років тому», – підсумував Сергій Борзов.