Українські законодавці ледве спромоглися на підтримку білорусів

16.09.2020 09:47   -

Верховна рада 15 вересня ухвалила постанову «Про заяву Верховної Ради України щодо ситуації в Республіці Білорусь», в якій йдеться, що Україна поділяє оцінку Європейського союзу про недемократичний характер виборів у Білорусі та підтримує запровадження санкцій ЄС проти винних у їхній фальсифікації. Парламент не вважає вибори ні вільними, ні чесними. Вони пройшли з істотними порушеннями і не відображають реального волевиявлення громадян. Рада підтримує запровадження санкцій проти відповідальних за фальсифікацію результатів, вимагає звільнення всіх затриманих і відкидає звинувачення на адресу України.

Постанову підтримали 228 народних депутатів, 28 виступили «проти», 21 – утримався, 68 – не голосували.

«Ми приєднуємося до оцінок Європейського союзу щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримуємо запровадження санкцій стосовно відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників», – йдеться у заяві.

Народні депутати також засудили застосування правоохоронними органами Білорусі надмірної сили та жорстокості стосовно протестувальників.

«Верховна Рада України вимагає звільнення всіх без винятку затриманих і сподівається, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві, переслідувань, і з політичних мотивів своїх опонентів, і громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст показати свою незгоду з діями офіційної влади», – йдеться в заяві.

Верховна Рада також засудила незаконні затримання українських громадян і пообіцяла, що всіма законними способами захищатиме їхні права та інтереси.

У заяві наголошується, що Україна підтримує суверенітет Білорусі та відкидає звинувачення білоруської сторони у причетності України до дестабілізації ситуації в Білорусі.

«Вважаємо неприпустимими будь-які наміри залучити сили Російської Федерації та ОДКБ для врегулювання ситуації у Білорусі. Вважатимемо такий крок прямою загрозою для загальноєвропейської безпеки та безпеки України», – йдеться в заяві.

Верховна Рада закликала білоруську владу до рівноправного діалогу з суспільством для пошуків шляхів мирного виходу з кризи.