Оновлений ТОП найбагатших. 40% списку використовують фабрики-заводи-пароплави, отримані в результаті політичних домовленостей і дикої приватизації 1990-х

16.09.2020 09:19   -

Журнал «Фокус» опублікував оновлений рейтинг топ-100 найбагатших в Україні.

  • Очолив рейтинг, як і минулого року, Рінат Ахметов, якому належить група SCM, зі статком $7,3 млрд.
  • Другий рядок рейтингу посів власник «Інтерпайпу» Віктор Пінчук зі статком $2,4 млрд.
  • На третьому місці — Дмитро Фірташ, який володіє Group DF. Його статки оцінили в $1,7 млрд.
  • Четверту сходинку рейтингу посів власник групи «Смарт Холдинг» Вадим Новинський зі статком $1,5 млрд (раніше він посідав п’яте місце).
  • П’ятий рядок дістався власнику компанії Roshen Петру Порошенку. Його статки оцінили в $1,3 млрд (раніше був на 12-му місці).
  • На шостому місці — власники компанії «Епіцентр К» Олександр і Галина Гереги (раніше були на 10-му місці) зі статком $1,2 млрд.
  • Сьоме — у бізнесмена і глави політради партії «Опозиційна платформа — За життя» Віктора Медведчука зі статком $1,2 млрд.
  • Восьме місце дісталося співвласнику групи «Приват» Ігорю Коломойському, який володіє $1,2 млрд (раніше посідав другий рядок рейтингу).
  • Дев’яте — у співвласника групи «Приват» Геннадія Боголюбова (раніше він був на третій позиції). Його статки оцінили в $984 млн.
  • Десяте місце посів співвласник Fozzy Group Володимир Костельман зі статками $856 млн (раніше був на 13-му місці).

А ось так прокоментували ситуацію з капіталом в Україні творці рейтингу, які зауважили певний позитив щодо появи нових багатіїв, які не пов’язані з дерибаном державних активів, хоча політика теперішньої моновлади “слуг”спрямована проти оздоровлення ринкової конкуренції: “Поки мова йде про те, щоб затиснути тих, хто ще дихає, і надати пільги тим, у кого і так завжди були особливі права, ніякого європейського підходу до розвитку країни не буде. Майже половина з рейтингу найбагатших українців або самі були у великій політиці, або спонсорували її, отримуючи за це «плюшки». Притому 40% списку використовують фабрики-заводи-пароплави, отримані в результаті політичних домовленостей і дикої приватизації 1990-х. З них власники вичавлюють по максимуму, намагаючись натомість людям і державі віддати якомога менше. Більше половини фігурантів рейтингу регулярно судяться через масштабні махінації і ухилень від виконання законодавства. Що цікаво, в багатьох випадках виграють! Пропуск судової системи? Не тільки. У наявності гниття всіх систем країни”.

Зате в цій розкоші «золотих батонів» є і хороша новина. Серед найзаможніших українців з’явилися ті, хто не замішаний ні в політиці, ні в брудних судових позовах. Поки їх дуже мало. Але саме ці люди, які заробили капітал чесно, дають надію, що просвіт в тунелі, по якому десятиліттями рухається наша країна, є. Головне, продовжувати «лупати скалу», – підсумовує редактор рейтингу Наталія Богута.

А такий був рейтинг топ-10 українських багатіїв у травні від FORBES.

Топ-10 списку найбагатших:

1️⃣ Рінат Ахметов, $2,8 млрд
2️⃣ Віктор Пінчук $1,4 млрд
3️⃣ Петро Порошенко $1,4 млрд
4️⃣ Олександр і Галина Гереги $1,3 млрд
5️⃣ Геннадій Боголюбов $1,2 млрд
6️⃣ Юрій Косюк $1,1 млрд
7️⃣ Костянтин Жеваго $1,1 млрд
8️⃣ Ігор Коломойський $1,0 млрд
9️⃣ Вадим Новинський $810 млн
???? Олександр Ярославський $725 млн