Українські апарати ШВЛ можуть врятувати ситуацію з киснем для хворих на COVID-19

22.10.2020 15:00   -

Відповідно до висновків анестезіологів якість апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) вітчизняного виробництва відповідає стандартам імпортованого обладнання. Тому вже найближчими тижнями очікується поставка українських апаратів ШВЛ до лікарень, – повідомляє hromadske.

Про це йшлося на щоденній нараді щодо протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 у державі.

Зі свого боку Міністерство охорони здоров’я повідомило, що готове розпочати онлайн-консультації про користування апаратами ШВЛ. Її проводитимуть сім практиків — анестезіологів-реаніматологів. До цього онлайн-курсу вже можуть підключитися 100 опорних лікарень з 242.

Харківський університет почав виготовляти апарати штучної вентиляції легень. Харківський національний університет міського господарства імені Бекетова зробив 10 дослідних зразків пристрою, визнаного в Європі. Через 2 місяці він готовий дати тисячу сучасних мобільних апаратів, – повідомляє news.24.

Апарати ШВЛ виготовляють у Харківському університеті

Такі апарати ШВЛ розробили і виготовляють в Англії. Використовують ці прилади в 105 країнах. Тепер їх можуть робити і в Україні. Харківський ВИШ отримав дозвіл на виробництво європейських неінвазивних апаратів.

Нові прилади відрізняються від старих зразків тим, що мають дуже маленький генератор. Мініатюрний елемент замінив важку габаритну скриньку, тому апарат можна перевозити у «швидкій» для надання допомоги хворим навіть у домашніх умовах. У новому ШВЛ є також механізм, що дозволяє індивідуально регулювати подачу і рівень концентрації кисню. Завдяки цьому терапія проводиться без інтубації всім без винятку хворим. 

Директор науково-навчального інституту енергетичної, інформаційної та транспортної інфраструктури Ігор Білецький розповів історію отримання ліцензії на виготовлення доступних апаратів ШВЛ: “Надійшов лист, що ми можемо купити ліцензію. Я трохи засмутився, тому що де ми і де ті гроші в університету на ліцензію. Коли я відкрив ліцензійну угоду, то там у графі була сума – 0”.

«Ми отримали повний пакет робочої документації і створили програми для верстатів ЧПУ, щоб виробляти власні установки, — каже Ігор Білецький. — Є в нашому розпорядженні технологічні карти, необхідна логістика, дослідний зразок, який пройшов усі необхідні випробування. Наразі займаємося сертифікацією».

Апарат виглядає просто:

  • маска; 
  • трубки; 
  • балон із киснем. 
Апарати ШВЛ виготовляють у Харківському університеті


Раніше в Офісі президента повідомляли, що якщо технічні параметри апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ) від двох вітчизняних компаній за якість відповідатимуть закордонному обладнанню, то українські лікарні отримають сотні апаратів вже у найближчі тижні. Також там зазначали що вартість таких апаратів штучної вентиляції легень у рази менша, ніж закордонного обладнання. 

Нині, за даними МОЗ, в Україні нині є 2 тисячі апаратів ШВЛ у 242 лікарнях першої хвилі та закуповуються додаткові. Є домовленість з Європейським інвестиційним банком щодо використання кредитних коштів для закупівлі 838 апаратів ШВЛ.