Україна з Європою перейшла на зимовий час. Можливо востаннє

26.10.2020 15:57   -

У парламенті зареєстрували законопроєкт про скасування переходу на літній час і зимовий час. Про це повідомив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук у себе на Фейсбуку і опублікував текст законопроєкту № 4201 «Про обчислення часу в Україні».

Законопроєкт передбачає закріплення в Україні єдиного київського часу і відмову від сезонного переведення годинників.

«Доведено: щорічний перехід на літній час і повернення на поясний негативно впливає на здоров’я людей: погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб», – сміливо запевняє видання tvoemisto.

BdTD Düsseldorf | Installation 'Zeitfeld' von Klaus Rinke (Ina Fassbender/AFP)

Нагадаємо, що Україна перейшла на зимовий час з 24 на 25 жовтня о 4 ранку. Стрілки годинника перевели на годину назад. Водночас у ніч з 28 на 29 березня стрілки переводять на годину вперед о 3:00 ранку.

У Європі на зимовий час не переходять Ісландія та Білорусь. В Україні влада Януковича і партії регіонів 2011 року слідом за РФ також протягнули постанову про скасування переходу на зимовий час, однак згодом її скасували, тож у країні є чинною постанова Кабінету Міністрів від 1996 року, за якою здійснюються відповідні переведення годинників восени та навесні.

Тривалі дискусії в ЄС

Про скасування щорічного переходу на зимовий і літній час у Євросоюзі говорять вже не перший рік. У вересні 2018 року тодішній голова Європейської Комісії (ЄК) Жан-Клод Юнкер висловив переконання, що переведення стрілок годинників скасують вже незабаром, – розповідає dw.

84% жителів країн ЄС проголосували за скасування переходу на літній і зимовий час, і Європарламент підтримав таке рішення. 26 березня минулого року більшість депутатів Європарламенту проголосувала за скасування переведення стрілок годинників з 2021 року. Утім, поки немає ясності, чи буде це рішення втілене наступного року: 27 країн-членів Європейського Союзу поки не можуть дійти згоди в питанні, який час надалі – зимовий чи літній – має залишитися. В ЄС намагаються уникнути наявності різних часових поясів у сусідніх державах.

Загалом у світі стрілки годинників переводять у понад 70-ти країнах світу. Повернення до літнього часу відбудеться наприкінці березня 2021 року.

Європа й Америка спільно переводять годинники

Заплановане на 2021 рік скасування переведення годинників у Європейському Союзі можуть відкласти. Як зазначила представниця уряду Фінляндії, країни, що зараз головує в ЄС, в коментарі виданням німецької медіагрупи Funke, опублікованому в суботу, 26 жовтня, Рада ЄС поки не виробила позиції з цього питання.

Натомість єврокомісар з питань бюджету Ґюнтер Еттінґер (Günther Oettinger), який невдовзі залишить посаду, зазначив в інтерв’ю виданню Rheinische Post, що “не сумуватиме, якщо скасувати переведення годинників не вдасться”. Він вказав на переваги одного часового поясу для європейського спільного ринку. Окрім того, якщо Німеччина залишиться на літньому часі, то діти значну частину року змушені будуть йти до школи у темряві, додав Еттінґер.

Нагадаємо, Єврокомісія в 2018 році після проведеного онлайн-голосування рекомендувала скасувати перехід на літній та зимовий час вже весною цього року. При цьому кожна держава-член ЄС сама мала визначити, жити за літнім чи зимовим часом. Утім виявилося, що окремим галузям, наприклад авіаперевезенням, потрібно більше часу для підготовки до такого кроку. У березні цього року Європарламент проголосував за скасування переведення годинників з 2021 року. Однак це рішення ще мають схвалити більшістю країни-члени ЄС. 

У ніч на 27 жовтня країни ЄС, Україна та багато інших держав світу перейшли на зимовий час. Стрілки годинників перевели на одну годину назад. На рівні ЄС перехід на літній та зимовий час запроваджено із 1996 року.

Відео про вплив переведень годинників на людину та економіку: