Загальнодержавний страйк в Білорусі. Долучилися приватні підприємства і студенти

26.10.2020 14:38   -

26 жовтня в Білорусі оголошено загальнонаціональний страйк у зв’язку з невиконанням вимог ультиматуму, висунутого екс-кандидатом в президенти Світланою Тихановською. Вимоги ультматума – відставка Олександра Лукашенка, припинення насильства і звільнення політв’язнів. Ці вимоги підтримали сотні тисяч білорусів, які 25 жовтня вийшли на марш «Народний ультиматум» в Мінську та інших містах країни. Акції були жорстко розігнані, – повідомляє Naviny.by.

Всенародний страйк у Білорусі: які підприємства долучилися

Сьогодні, за словами Тихановської «головна робота – показати, що ніхто не буде працювати на режим», «працівники державних заводів і підприємств, транспортники і шахтарі, викладачі та студенти з самого ранку почали страйкувати».

Тіхановском висловила надію на те, що «приватний бізнес, релігійні громади, культурні та спортивні діячі, айтішники підтримають страйкуючих і зупинять свою роботу на день».

Це важливо, вважає вона, так як «страйк держпідприємств – це важіль економічного тиску, а страйк приватних компаній – прояв солідарності кожного з кожним, і це не менш важливо».

«Людям, які зважилися на страйк, потрібно побачити, що вони не одні у своєму рішенні. Підтримайте працівників МАЗу, «Гродно Азоту», МТЗ, МЗКТ, «Нафтан», «Білоруськалій» і інших заводів. Адже вони сьогодні ризикують особистою свободою, щоб ми вибороли свободу для нашої країни», – резюмувала екс-кандидат.

Тим часом з різних підприємств надходить інформація про заворушеннях і страйках в окремих цехах. Це підтверджують фото- і відеокадри, які надсилають робочі. У числі таких підприємств – «Гродно Азот», МТЗ, МАЗ, МЗКТ, «Інтеграл» та інші. На деяких підприємствах керівництво вийшло поспілкуватися з страйкарями, на інших – найбільш активних робочих затримують силовики. 

Міліція почала затримання співробітників білоруського ДП «Гродно Азот», які не заходять на територію підприємства і відмовляються приймати зміну, – повідомляє Naviny.by.

Достеменна кількість затриманих наразі невідома. Лідер страйкому Юрій Рововий повідомив, що затримали від 5 до 10 осіб. Біля підприємства стоять п’ять міліцейських машин і два автобуси. Зазначається, що всього близько сотні працівників «Гродно Азоту», які почали страйк, вранці 26 жовтня зібрались на прохідній великого хімічного підприємства.

Раніше стало відомо, що деякі компанії Білорусі вирішили влаштувати 26 жовтня, в оголошений день масового страйку, вихідний, а деякі – пішли на безстрокові канікули.

Отже страйк оголошено. До загальнонаціонального страйку приєдналися студенти ряду вищих навчальних закладів.

У Білорусі збіг термін ″народного ультиматуму″, розпочався страйк | Новини  - актуальні повідомлення про події в світі | DW | 26.10.2020

У перший день страйку, оголошеної Світланою Тихановською, біржі завершили з наступними показниками:

  • євро – 3,0046 білоруського рубля (+0,0017 пункту);
  • російський рубль – 3,3226 білоруського рубля (+0,0014 пункту);
  • долар – 2,5402 білоруського рубля (+0,0003 пункту).