Україна підписала угоди на розробку родовищ газу з переможцем конкурсу

09.11.2021 16:26   -

Міністерство енергетики України та голандська компанія ЕР Ukraine B.V. (засновниками якої є чеська EP Power Europe, a.s та словацька NAFTA a.s) підписали угоди про розподіл продукції за двома ділянками – Грунівська і Охтирська.

Від Міненерго угоди 8 листопада підписав перший заступник міністра енергетики Юрій Власенко, від компанії-інвестора – уповноважений представник Любомір Копчік, повідомляє пресслужба міністерства.

“За мінімальними підрахунками, інвестиції за цими двома угодами складуть близько 1,5 млрд грн. Термін реалізації угод складає 50 років”,зазначається у повідомленні.

5 листопада Кабінет міністрів затвердив умови двох угод про розподіл продукції (УРП) у межах Грунівської та Охтирської вуглеводневих ділянок з ЕР Ukraine B.V. Водночас поки що не оприлюднено розпорядження про підписання УРП з York Energy (UK) Holdings Limited (Великобританія, “дочка” американської Alpha Energy) по Ічнянській ділянці.

Як повідомлялося, конкурси щодо Грунівської, Охтирської, Ічнянської вуглеводневих ділянок були оголошені в серпні 2019 року.

Весною 2020 року уряд затвердив ЕР Ukraine B.V. (Нідерланди, “дочка” чеської EPH Group) переможцем конкурсів щодо Грунівської та Охтирської вуглеводневих ділянок, а York Energy (UK) Holdings Limited (Великобританія, “дочка” американської Alpha Energy) – по Ічнянській ділянці.

Площа Грунівської ділянки складає 1,083 тис. кв. км, Охтирськї – 672 кв. км, Ічнянської – 2,086 тис. кв. км. Згідно з умовами конкурсної документації, затвердженими наприкінці 2018 року, на першій та другій ділянці переможці повинні будуть протягом першого етапу геологорозвідувальних робіт (перші п’ять років) забезпечити буріння не менше двох розвідувальних свердловин та проведення 3D-сейсмики. Учасник, який здобув перемогу у конкурсі з третьої ділянки, – буріння не менше трьох свердловин та проведення 3D-сейсмики.

Нагадаємо, Кабінет міністрів в середині червня 2021 року продовжив на шість місяців терміни укладання трьох УРП: з ЕР Ukraine по Грунівській та Охтирській вуглеводневих ділянках, а також з York Energy – по Ічнянській ділянці.

За даними Міненерго, підписання цих угод матиме позитивний ефект для нафтогазової галузі та української економіки в цілому. У разі їх підписання, за попередніми підрахунками, у нафтогазову галузь буде інвестовано не менше 1,9 млрд грн, у тому числі не менше 0,9 млрд грн при реалізації УРП на Ічнянській ділянці, не менш ніж по 0,5 млрд грн – при виконання угод на Охтирській та Грунівській ділянках.