Україна – космічна держава, уряд затвердив фінансування космічної програми. Потенціал Дніпра буде використано

14.01.2021 11:35   -

Кабінет міністрів затвердив концепцію космічної програми України, яка передбачає обсяг фінансування у приблизно 30 мільярдів гривень, в тому числі 15 млрд гривень з держбюджету, – повідомляється на урядовому порталі.

Космічна діяльність забезпечує реалізацію загальнодержавних інтересів у сфері національної безпеки та оборони, галузей, що визначають економічний розвиток, загальний науково-технічний та технологічний рівень, забезпечення сталого розвитку, а також сприяє поліпшенню якості життя громадян України.

Україна має статус космічної держави завдяки науковому, інженерному, виробничому потенціалу та ряду заходів, здійснених у 1992-2020 роках: міжнародні комерційні проєкти, збереження важливих ланок розроблення та виробництва ракетно-космічної техніки, запуск українських супутників тощо.

Сучасна космічна економіка характеризується появою нових комерційних застосувань, залученням приватної ініціативи, впровадженням нових організаційних форм та посиленням конкуренції.

Аналіз космічних програм різних країн свідчить про розмаїтість обраних напрямів космічної діяльності — від здійснення повного циклу розроблення та використання космічних засобів до вибору вузького кола власних компетенцій.

Україна має великий досвід у сфері розвитку космічних технологій та повинна капіталізувати його відповідно до сучасних вимог та світових тенденцій.

Державна підтримка космічної галузі національної економіки відповідно до Закону України “Про космічну діяльність” та Стратегії національної безпеки України потребує встановлення оптимального балансу між джерелами фінансування з державного бюджету та іншими джерелами (кошти інвестиційних та інноваційних фондів, власні кошти підприємств). За відсутності належної державної підтримки космічної галузі програмним методом розробки конкурентоспроможної ракетно- космічної техніки стануть неможливими, внаслідок чого постраждають довгострокові соціально-економічні інтереси держави.

Концепція науково-технічної програми на 2021—2025 роки визначає ключові проблеми розвитку космічної діяльності та потрібна для розширення космічного потенціалу України, в тому числі в сфері оборони. Вона має на меті створення сучасного держрегулювання, розвиток внутрішнього ринку космічних технологій, інформації і послуг, а також впровадження передових технологій в космічну індустрію.

У концепції прописана необхідність співпраці з приватним бізнесом, розширення співпраці з Європейським космічним агентством (ESA) і американським NASA, держпідтримка наукових проєктів тощо.

Уряд сподівається, що виконання програми дасть створити національну систему космічного спостереження на основі українських та іноземних орбітальних технологій, а також дозволить створити супутникову групу спостереження зі сканерами середньої і високої роздільної здатності у рамках європейської системи COPERNICUS (програма спостереження за Землею).

Виконання поставлених завдань дасть Україні можливість розвивати телекомунікації та системи низькоорбітального супутникового звʼязку, системи навігації сумісні з GPS, GALILEO і BEIDOU, розробити нову ракетну техніку і носії легкого класу для виведення в космос (навколоземну орбіту) і брати участь у міжнародних проєктах, в тому числі з дослідження Місяця.