Вдруге Конгрес США оголосив імпічмент Трампу

14.01.2021 11:11   -

Палата представників Конгресу США 13 січня оголосила імпічмент президенту США Дональду Трампу через його роль у підбурюванні натовпу своїх прихильників до штурму Капітолію минулого тижня. У єдиній статті імпічменту Трампа звинувачують у заклику до заколоту.

Президенту Дональду Трампу було вдруге оголошено імпічмент за кілька днів до відставки. Таким чином він ставши першим американським президентом, якого було піддано імпічменту двічі.

Вперше це сталося 18 грудня 2019 року, тоді Палата представників проголосувала за імпічмент Трампу за статтею «перевищення повноважень» через прохання до української влади розслідувати діяльність родини Джо Байдена, нині обраного президента США.

What happens next, now that Trump has been impeached, again? | The Times of  Israel

Попередні три імпічменти – президент Ендрю Джонсон, Білл Клінтон і Трамп – зайняли місяці до остаточного голосування, включаючи розслідування в Палаті та слухання. Цього разу пройшов лише тиждень після того, як Трамп заохотив натовп своїх прихильників, які напали на Капітолій США, – розповідає khaleejtimes.

Імпічмент Трампа: Що далі після голосування в палаті (https://www.khaleejtimes.com/assets/png/KT27450114.PNG)

Всі демократи та 10 республіканців проголосували за імпічмент Трампа за одним звинуваченням: “підбурювання до повстання”.

Незважаючи на те, що судовий розгляд не відбудеться, поки Трамп вже не буде на посаді, він все одно може мати наслідком перешкоджання йому знову балотуватися в президенти.

Senate impeachment trial: The next step in the Trump impeachment process -  CNNPolitics

Остаточне рішення з питання про відсторонення президента від влади ухвалює Сенат. Він навряд чи візьметься за розгляд справи про імпічмент до президентської інавгурації Джо Байдена, яка пройде 20 січня.

Віцепрезидент США Майк Пенс 12 січня оголосив, що не має наміру починати процес відсторонення президента Дональда Трампа від влади на підставі повноважень, наданих йому 25-ю поправкою до конституції країни.

Подальші кроки:

Відправлення в Сенат

Як тільки Палата проголосує за імпічмент, спікер Палати може негайно надіслати цю статтю або статті до Сенату – або вона може почекати деякий час. Спікер Ненсі Пелосі ще не сказала, коли вона їх надішле, але багато демократів, що входять до її складу, закликали її зробити це негайно.

Пелосі вже призначила дев’ять керівників імпічменту, щоб аргументувати справу проти Трампа на судовому процесі в Сенаті, що є ознакою того, що вона надішле їх швидше, ніж пізніше.

Після надсилання статей – як правило, це робиться офіційною поштою від Палати до Сенату – тоді лідер більшості Сенату повинен розпочати процес судового розгляду.

Розклад сенату

Заплановано засідання Сенату лише до 19 січня, що може стати останнім днем ​​Макконнелла на посаді лідера Сенату. Після того, як віце-президент Камала Гарріс складе присягу, що зробить її президентом Сенату, а два демократичні сенатори Джорджії також складають присягу, лідер Демократичної партії Сенату Чак Шумер візьме на себе відповідальність і визначить, як триватиме процес.

Макконнелл заявив, що не поверне Сенат в екстреному порядку для початку судового розгляду, тому найранішим він може бути у вівторок. Це означає, що судовий розгляд обов’язково відбудеться після того, як Трамп вже залишить свою посаду.

Політика сенату

Якби Макконнелл проголосував за засудження, інші республіканці, безумовно, пішли б за ним. Але жоден сенатор Республіканської партії не сказав, як вони будуть голосувати, і для цього потрібно дві третини Сенату.

Тим не менше, деякі республіканці сказали Трампу подати у відставку, зокрема сенатор від Пенсільванії Пет Тумі та сенатор від Аляски Ліза Мурковскі, і мало хто захищає його.

Інші республіканці заявили, що імпічмент може розділити. У палаті 10 республіканців приєдналися до демократів, проголосувавши за імпічмент Трампу. Кожен республіканець Палати представників проголосував проти першого імпічменту Трампа у 2019 році.

Майбутнє Трампа

Якщо Сенат повинен був засудити, законодавці могли б проголосувати окреме голосування щодо того, щоб дискваліфікувати Трампа з посади в майбутньому.

Шумер заявив у середу: “Не помиліться, у Сенаті США відбудеться процес імпічменту; відбудеться голосування щодо засудження президента за високі злочини та проступки; і якщо президент буде засуджений, відбудеться голосування про заборону йому балотуватися знову».

Тільки більшість сенаторів знадобиться, щоб заборонити йому майбутню посаду, на відміну від двох третин, необхідних для засудження.

Різні звинувачення, різні імпічменти

Цей процес імпічменту, ймовірно, багато в чому відрізнятиметься від останнього.

У 2019 році Палата звинувачує у стосунках Трампа з президентом України, якого він закликав розслідувати Байдена, після тривалого розслідування та свідчень численних урядовців.

Цього разу демократи відчули, що в розслідуванні мало потреби – вторгнення до Капітолію розгорталося у прямому ефірі телебачення, і більшість членів Конгресу були в будівлі, як це сталося.

Попередня промова Трампа, в якій він закликав своїх прихильників боротися проти результатів виборів, також транслювалася по телебаченню, оскільки Конгрес готувався до офіційного затвердження підрахунку голосів.

Голова Комітету з питань розвідки Палати Адам Шифф, який очолював останню команду імпічменту Палати, заявив, що повстання в Капітолії було “імпічментним правопорушенням, скоєним серед білого дня, свідком якого стала вся країна”.

За його словами, блискавичний імпічмент “потрібен зважаючи на обставини, а також завдяки самій суті злочину”.

Тож колишньому президентові можна імпічментувати?

Так. Консенсус серед науковців полягає в тому, що «пізній імпічмент» є конституційним. Ці вчені зазначають, що імпічмент використовується не просто для відсторонення чиновників від посади, а й для відсторонення їх від майбутньої посади. Це означає, що все ще є причина судити Трампа після того, як він покине Білий дім.

Конституція зазначає, що одним із покарань засудження є “позбавлення права обіймати будь-які почесні посади в Сполучених Штатах”.

Відповідно до прецеденту Сенату, для дискваліфікації потрібна лише проста більшість Сенату. Історично склалося, що таке голосування відбувається лише після винесення обвинувального вироку. Незрозуміло, чи потрібно когось засудити, щоб його дискваліфікували.

Як довго триватиме судовий розгляд?

Верховний суд США заявив, що Сенат має широкі повноваження встановлювати власні правила щодо проведення імпічменту. Але за чинними чинними правилами судовий розгляд триватиме щонайменше кілька днів.