Культурна столиця: У Дніпрі вперше проходить Міжнародний фестиваль «DniPro ГогольFest»

28.09.2019 09:46   -
Автор:

27 вересня у Дніпрі вперше стартував Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «DniPro ГогольFest». Захід проходить у місті у рамках програми «Культурна столиця». Для відкриття цієї події на площі Героїв Майдану облаштували велику сцену та інсталяцію з голови Миколи Гоголя, біля якої кожен може зробити селфі.
Про це повідомляє інтернет-видання “ДНІПРО. ГОЛОВНЕ” з посиланням на прес-службу міськради.
Фестиваль розпочався грандіозним шоу від режисера Влада Троїцького «PRO dni PRO» за участю рейв-бенду «ЦеШо» і музично-театральної формації «Nova Opera».
Це потужне мистецьке дійство, до створення якого долучилися найкрутіші музиканти, актори, художники, технічні спеціалісти. Цей музичний медіа-перформанс передав розмаїття стилів сучасного мистецтва – новий погляд на оперу з поєднанням сучасних тенденцій в медіа-арті.
«У кожного «ГогольFest» є свої фішки. Це не лише спектаклі, концерти, перформанси, а й можливість зрозуміти місто, спростувати деякі кліше, передусім внутрішні – поглянути на самих себе крізь призму сучасного мистецтва. У фестивалі задіяне дніпровське художнє, артистичне ком’юніті, тобто основний його контент базується на тих людях, які мешкають у Дніпрі – місті з великим культурним потенціалом. Тут є кому робити і для кого», – підкреслив позаштатний радник міського голови з питань культури, заслужений діяч мистецтв України Євген Гендін.
Зі свого боку директор «ГогольFest» Максим Демський зазначив: «Загалом івенти фестивалю полягають у переосмисленні простору. Маємо чотири фестивальні майданчики. Один з яких –станція метро, де теж хочемо, так би мовити, народити ідею і показати інший зріз цього місця і як все це може виглядати з цікавими речами і формами. Словом, у ці дні дегустуватимемо різні мистецькі проєкти, буде цікаво».
Після старту фестивалю відкриття ще однієї локації – це кіностудія за адресою: вул. Телевізійна, 3. Там для гостей організовано артвечірку з нічними музичними сценами та кіноклубами.
Загалом фестивальні заходи «DniPro ГогольFest» триватимуть до 29 вересня включно. Серед них: перформанс «ДніПрометей» – 28 вересня з 13:00 біля недобудованої станції метро «Центральна» (площа Героїв Майдану); опера-реквієм IYOV (вона увійшла до ТОП-10 опер світу в 2018 році) – 28 вересня о 19:00 у Національному центрі аерокосмічної освіти молоді ім. О. М. Макарова (вул. Телевізійна, 3); спектакль «Сон Аліси» від центру сучасного мистецтва «ДАХ», виступи експериментального етноелектронного дуету «OY Sound System» і легендарного фрік-кабаре «Dakh Daughters» – 29 вересня.
Детальна програма Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва «DniPro ГогольFest» на офіційній сторінці у соцмережі «Facebook»: https://www.facebook.com/dniprogogol.org/?__tn__=,d%2CP-R&eid=ARCzysN3bnfN3KVr_mQwUEESE-RYKCyWXg6xeW5nzXk5ge_XDMg6pa5J1YVBKHxxSDc8yuTxb-BJRDKU.
Нагадаємо, у Брюсселі «ГогольFEST» став одним із переможців європейської премії «EFFE Awards 2019-2020» і потрапив до ТОП-5 фестивалів Європи.