У Дніпрі матері загиблого воїна, яка їхала до його могили на кладовище, відмовили у безкоштовному проїзді

12.05.2021 18:37   -

На акцію протесту люди зібрались біля ЦУМу. Тут, на зупинці 113 маршрутки матері загиблого військовослужбовця Галині Кузьменко відмовили у безкоштовному проїзді. Жінка каже, днями хотіла поїхати до його могили на кладовище. Син Галини, Андрій Савчук, – боєць добровольчого батальйону “Дніпро-1” загинув у серпні 2014 року в Іловайську.

“Помер у мене на руках, у лікарні Мечникова. Така жертва покладена. Скажіть, будь ласка, якою повинна бути дань суспільства до цих людей? Увійшла, показала своє посвідчення. Яке я показую не для того, щоб зберегти 8 гривень. Це – здобуток ціною крові. Це – моя гарантія від держави. Але водій сказав, що він мене не буде везти – плати”, – говорить Галина Кузьменко – учасниця акції.

Так само відмовили у безплатному проїзді й Валентині Ткаченко. Її син Сергій Ткаченко загинув у 2015 році від снайперської кулі у Луганській області.

“Показую, а він: що ти мені показала? Я кажу, за себе я заплатила, за дитину, яка донька мого сина, – я показала посвідчення. Він прямо з таким гонором, я йому кинула ті гроші й поїхала”, – говорить Валентина Ткаченко – учасниця акції.

Долучився до акції й боєць Української добровольчої армії Роман Танєтко на позивний “Рембо”. Говорить, вийшов, аби підтримати матерів загиблих товаришів по службі.

“Це, по-перше, жінка, по-друге, мати. І нормальний, порядний чоловік не має права з жінкою так себе поводити, тим паче у людному місці, там де є сторонні люди. Ображати – це недопустимо”, – говорить Роман Танєтко – учасник акції.

За останні два місяці у Дніпрі звільнили трьох водіїв маршруток. Розповідає спеціаліст департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради Іван Васючков. Все через те, що ті відмовляли у безплатному проїзді учасникам бойових дій та родинам загиблих.

“Така поведінка, вона не припустима. Але, треба розуміти, що дія рішення комісії ТЕБ НС, яке дозволяє перевезення пільгових категорій з 10 до 15 години. Водночас є внутрішні інструкції, водіїв автотранспортних засобів по усім 15 автопідприємствам, відповідно до яких, усіх учасників бойових дій та родичів загиблих наших героїв російсько-української війни, перевозяться цілодобово, пільгово та без обмежень”, – говорить Іван Васючков – спеціаліст департаменту транспорту та транспортної інфраструктури міськради.

Ганна Счасна-Гарус – вдова загиблого бійця Андрія Широкого на позивний “Сім’янин”. Чоловік загинув у грудні 2016 року у бою на Світлодарській дузі. Жінка каже, посвідчення родини загиблого отримали три з половиною роки тому. За цей час скористалася ним двічі.