Фермерам викупити землю буде легше… але недовго

12.05.2021 18:53   -

В Україні спростили порядок викупу землі фермерами. Стати власниками наділу на пільгових умовах можуть ті, хто постійно користувався конкретною ділянкою, – повідомляє ДніпроОДА.

«Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №2194, згідно з яким  орні землі передаються у комунальну власність громад. Це – частина земельної реформи. Фермери, які досі обробляли наділи на умовах постійного користування, можуть тепер їх викупити на пільгових підставах. Така нагода в них є до 2022 року», – розповів начальник відділу департаменту економічного розвитку Дніпропетровської ОДА Сергій Корнієвський..

Раніше громади розпоряджалися лише землями населених пунктів. Сільгоспугіддя належали державі. Ці наділи передавалися у постійне користування фермерам. Тепер аграрії мають можливість викупити «свої» ділянки до 2022-го. Після – рештою громади розпоряджатимуться на власний розсуд. Зокрема, зможуть продавати за ринковою ціною.

«У фермерів з’явилася можливість стати землевласниками на вигідних умовах. Найголовніше – за мінімальною ціною, що відповідає нормативній грошовій оцінці ділянок. У разі потреби, кошти сплатити в розстрочку. При цьому аграрії набувають право власності  вже після першого платежу», – сказав Сергій Корнієвський.

Реалізувати право на пільговий викуп землі фермери зможуть з 1 липня 2021 року. Для цього вони мають звернутися до ради громади.

На Дніпропетровщині – 86 громад.