У Дніпрі для людей з інвалідністю на одне соціальне таксі стало більше

02.11.2020 18:19   -
Автор:

Сьогодні в Дніпрі перший робочий день нового спеціалізованого авто соціального таксі для надання транспортних послуг людям з інвалідністю. Наразі в міському центрі соціальної допомоги працюють п’ять авто. З початку року вже здійснено близько 2613 перевезень і скористалися ними 653 людини.

«Авто було придбано коштом міського бюджету в жовтні 2020 року. Центр соціальної допомоги не зупиняється на досягнутому, і ми намагаємося збільшити кількість наданих послуг і розширити коло їх отримувачів. Раніше цією послугою люди з інвалідністю мали змогу скористатися тричі на місяць, а тепер вже в тестовому режимі – чотири рази. Якщо за цей місяць ми будемо справлятися з таким навантаженням, кількість перевезень на одну людину виросте до п’яти на місяць. Усі спеціалізовані авто забезпечені двома вогнегасниками, аптечками та світловідбивними жилетами, а також набором для евакуації у разі екстреної ситуації. Окрім цього, автомобіль укомплектований гідравлічним підіймачем, камерою заднього виду, магнітолою з Hands Free, відео реєстратором, камерою заднього виду та парктроніком для зручності переміщення по місту. Наступного року ми плануємо придбати ще одне спеціалізоване авто. Це необхідно, щоб зробити місто більш доступним і комфортним для людей з інвалідністю», – розповів директор міського центру соціальної допомоги Максим Єрьоменко.

Перший раз у новому спеціалізованому авто виїхав і новий водій Володимир Копшар. До цього він шість років допомагав людям, працюючи на швидкій: «Пристосуватися до нової роботи було не складно, звичайна робота – допомагати людям. Ця послуга є дуже важливою для людей з інвалідністю. Я їм допомагаю заїхати та з’їхати з авто, а потім закріплюю крісло паском безпеки».

Підопічний центру Сергій Ткаченко в травні цього року після операції втратив ногу і з тогу часу не мав змоги виходити з дому, доки не дізнався про соціальне таксі. Дніпрянин згадує, що відвідування лікарні для нього перетворювалося на суцільну проблему, бо не у всі машини вміщався возик.

«У парку Шевченка відбувалася спартакіада, де я брав участь у змаганнях з дартсу. Саме там я і познайомився з цією послугою. Коли настав час їхати на протезування, я зателефонував диспетчеру і замовив таксі. Соціальне таксі – це радість для таких людей, як я. Нам допомагають, і все це безкоштовно. Добре, що міська влада опікується придбанням таких авто. Важливо, що така послуга у нас є, і ми маємо змогу нею користуватися. Тільки людина з інвалідністю може зрозуміти, наскільки така звична послуга таксі може бути важливою. Це для нас, як сонце у похмурий день».

Нагадаємо, що скористатися послугою можуть люди з інвалідністю першої та другої групи з захворюванням опорно-рухового апарату та першої групи з порушенням органів зору. Для цього їм необхідно стати на облік у відділені щодо надання транспортних послуг «Соціального таксі» в міському центрі соціальної допомоги, надавши пакет документів: посвідчення особи з інвалідністю або пенсійне, копія довідки МСЕК, паспорту та ідентифікаційного номеру, а також заповнити заяву. Після цього вже замовити таксі із зазначенням своїх даних та часом і місцем призначення поїздки, за номерами телефонів: 050-411-9191, 098-165-9191, 785-64-62 або написати на електронну адресу socperevezennya@gmail.com. Також можливо звернутися за адресою: вулиця Комбрига Петрова, 21. Працює служба з понеділка по п’ятницю з 8:00 до 17:00. Кожен день авто перевозить у межах міста чотирьох – п’ятьох людей з інвалідністю. Також в окремих випадках здійснюються перевезення в Солоний Лиман або Роздори до санаторно-лікувальних закладів.