Канал 24 опублікував фейк про скасування Конституційним Судом України закону про мову

02.11.2020 15:24   -

Відомий сайт новин “Канал 24” сьогодні оприлюднив статтю під назвою “Конституционный Суд отменил закон об украинском языке“. Підтвердити дану інформацію виявилось неможливим через те, що сайт КСУ тимчасово недоступний. Більше того, розгляд даного питання був запланований на завтра, 3 листопада, що підтверджується інформацією на Фейсбук-сторінці КСУ.

Конституционный Суд Украины на закрытом заседании 3 ноября принял еще одно скандальное решение. В частности, он признал закон о функционировании украинского языка как государственного неконституционным“, – повідомив сайт каналу 24.

Конституційний Суд на своїй Фейсбук-сторінці уже спростував дану інформацію.

Конституційний Суд України спростовує відверту брехню, розміщену на сайті 24 каналу. Там йдеться про те, що Конституційний Суд 3 листопада скасував закон про українську мову. Журналісти видання так поспішали повідомити цю сенсаційну новину, що не звернули увагу на те, що сьогодні лише 2 листопада і в порядку денному Конституційного Суду України немає розгляду цієї справи. Більше того, поширюючи цю новину, видання посилається на офіційний вебсайт Конституційного Суду, який з невідомих причин перестав працювати“, – сказано в заяві.

До того ж, неправдивість новини уже визнали самі редактори каналу 24. Редактори сайту відреагували на розголос щодо фейкової публікації, пояснивши її “заготовками новин наперед” і попросили вибачення у читачів.

Гучного розголосу набула публікація 24 каналу щодо буцімто скасування закону про мову. З огляду на це, пояснюємо, що насправді трапилося, а передовсім те, що Конституційний Суд України не скасував дію закону про функціонування української мови як державної… Насправді Конституційний Суд України розглядатиме питання щодо конституційності закону про мову лише у вівторок, 3 листопада. Тож жодного рішення поки немає. З огляду на резонансність діяльності Конституційного Суду останнім часом, 24 канал почав готувати заготовки на наступні питання, які розгляне КСУ – як на визнання закону конституційним, так і на буцімто неконституційним. Так діють й інші ЗМІ – це зроблено для того, аби оперативно передати інформацію, яка хвилює суспільство. Втім, у цьому процесі трапилася прикра технічна помилка й одна з версій публікації випадково була опублікована. Враховуючи вище зазначене, перепрошуємо в наших читачів за це непорозуміння й усвідомлюємо, якого резонансу могла викликати наша помилка“, – сказано в заяві, оприлюдненій редакцією новинного ресурсу.