У 2020 році СБУ попередила 7 терактів і подала до суду сотні справ про державну зраду

20.01.2021 11:08   -

Служба Безпеки України доповіла про результати роботи у 2020 році. За інформацією на сайті СБУ, співробітники правоохоронного органу у минулому році змогли запобігти 7 терористичним актам на території України, а загалом за поданням СБУ суди винесли 192 обвинувачувальні вироки за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, а також за терористичну діяльність.

Зокрема, за цей період спецслужба запобігла 7 терористичним актам і затримала 10 осіб, причетних до їх підготовки та вчинення. Серед іншого попереджені теракти, які планувалися біля торгового центру «Французький квартал» у Харкові, поблизу госпіталю в Сєвєродонецьку та на залізничній станції Рубіжне, на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот». Також СБУ брала участь у спецопераціях зі звільнення заручників у Луцьку та Києві, затримала організаторів серії вибухів у столиці та нейтралізувала вибухові пристрої“, – сказано в повідомленні.

Окрім того, правоохоронці у співпраці з іноземними колегами виявили сотні осіб, причетних до терористичних організацій – 79 осіб було депортовано за межі України, а ще 644 іноземцям було заборонено перебування на території України. Було розпочато 304 кримінальні провадження за ознаками державної зради, шпигунства, диверсії та створення терористичної організації. За сприяння СБУ, було засуджено осіб, що шпигували на інші країни та готували теракти в Україні. Зокрема, працівники СБУ затримали у Рівному агента ФСБ РФ, що намагався влаштувати серйозну диверсію на одному зі стратегічних підприємств.

Так, до 10 років позбавлення волі засуджено громадянина КНР Шу Юаньцзе за шпигунство, до 12 років – українця О.Смородінова, який співпрацював з ФСБ, до 10 років – українця-агента ФСБ Е.Агєєва, який намагався підірвати сховище з аміаком на території ПАТ «Сєвєродонецьке об’єднання «Азот», до 8 років – трьох українців і росіянина за участь у терористичній організації“, – уточнює пресслужба СБУ.

Окрім того, правоохоронці виявили численні факти зловживання службовим становищем посадовців Міноборони, Нацгвардії та держпідприємств, які призвели до збитків державі на суму понад 1 млрд 72 млн грн.