Трамп встиг помилувати своїх засуджених спільників

20.01.2021 11:15   -

Дональд Трамп в останні місяці і навіть дні свого перебування на посаді президента США вдався до помилування своїх поплічників і посіпак у різноманітних махінаціях. Місяць тому він помилував таких наближених до себе злочинців, яких вже було засуджено, – це колишній керівник кампанії Пол Манафорт, давній соратник Роджер Стоун та батько його зятя Джареда Кушнера – Чарльза.

Jared Kushner's Dad: My Son Isn't The Only Idiot In The Family | Vanity Fair

В останні години свого президентства Дональд Трамп помилував 73 людини, у тому числі свого колишнього радника Стіва Беннона, якому закидають звинувачення у шахрайстві, – розповідає bbc.

Ще 70 особам було замінено вироки напередодні інавгурації Джо Байдена. Репер Ліл Уейн отримав помилування, і відбулися заміни вироків для репера Кодака Блека та колишнього мера Детройта Кваме Кілпатріка.

Найцікавіше серед останніх помилувань

Але найважливіше помилування – це звільнення від покарання свого колишнього радника Стіва Беннона, якому закидають звинувачення у шахрайстві.

Стів Беннон був ключовим стратегом і радником президента Трампа під час його кампанії 2016 року. У серпні минулого року йому було пред’явлено звинувачення у шахрайстві через кампанію збору коштів для будівництва стіни на кордоні між США та Мексикою.

Стів Беннон у серпні 2020 року

Прокурори заявили, що пан Беннон та ще троє інших обдурили сотні тисяч донорів у зв’язку з кампанією “Ми будуємо стіну”, яка залучила 25 мільйонів доларів. Стверджувалося, що пан Беннон отримав понад 1 млн доларів, принаймні частину з яких він використовував для покриття особистих витрат. Він заперечує звинувачення і ще не було суду, а тепер вже й не буде.

У заяві Білого дому сказано, що пан Беннон був “важливим лідером консервативного руху і відомий своєю політичною кмітливістю”. У ньому сказано, що прокурори “переслідували” його за звинуваченнями, “пов’язаними з шахрайством, пов’язаним з його участю в політичному проєкті”.

Традиції помилування президентами США

Президенти, що відходять, зазвичай вибачаються перед тим, як покинути Білий дім. Помилування скасовує обвинувальний вирок, а заміщення скорочує або закінчує тюремний термін.

Що стосується злочинів, які звинувачуються у федеральному суді, президент США має практично необмежену повноваження щодо помилування, на відміну від засуджених місцевими судами.

Існували припущення, що Трамп міг би спробувати помилувати себе чи членів своєї сім’ї напередодні будь-яких можливих звинувачень. Адже він справді стикається з можливим судовим процесом імпічменту Сенату за “підбурювання до повстання”, хоча дата розгляду цього питання ще не визначено.

Незрозуміло, чи має він законні повноваження робити це, і немає прецедентів, коли б американський лідер видавав таке помилування. Але очікування не справдилися, і Трамп не вдався до найцікавішого – він не видавав превентивних помилувань ні собі, ні членам сім’ї.

Всі 73 особи, які отримали помилування, та 70 осіб, яким змінили вирок, – оприлюднено у заяві Білого дому.