Тривожні дослідження про небезпеку від російської мови у соцмережах для молоді

16.07.2020 12:07   -
Автор:

Російськомовна молодь Естонії може потрапити в сферу впливу РФ. Росія проявляє до цього інтерес, – повідомляє інтернет-портал Delfi.

Отакої, це ж треба, а ми навіть і не припускали, що таке буває, – це був сумний сарказм. Авжеж, нам дуже добре відомо, які наслідки матиме для сусіда російської федерації наявність в державі російськомовних анклавів, адже найбільш російськомовні українськи регіони вже окуповано, а серед активних сепаратистів було чимало тих, хто ідентифікував себе саме російськомовним. Завдяки російській мові та майже монопольному пануванню у нас московських соціальних мереж напередодні війни (“вконтактє” та “однокласники”), українці перебували під постійним тиском московської пропаганди «рускава міра», що малі, що старі. Це дозволило схилити багатьох до сепаратизму, зробити їх сприятливими до кремлівської брехні та фейків, які забезпечили потрібні промосковські настрої, які розпалювали страхи та ненависть, що в підсумку призвело до війни, жертв, окупації, біженців та деградації цих регіонів.

Повернемося до тривожного для естонців дослідження про небезпеки від російської мови в країні, яка вже давно стала членом  ЄС і НАТО, яка має з першого січня 2020 року мінімалку 584 € (18104 гривні), де вчителі заробляють в середньому 1500 € (46500 гривень), а мінімально – 1250 евро.  Та що там вчителі, – навіть естонські продавці без освіти заробляють по 31 тисячі (!) гривень.

Ось про що інформує Delfi:

«Мета дослідження – виявити можливу загрозу для внутрішньої безпеки Естонії в зв’язку з пропагандою з боку Росії, а саме в викладанні і вивченні історії в російських школах Естонії. Автори дослідження Володимир Сазанів і Олександр Гончаренко пишуть, що Росія проявила інтерес до впливу на естонську російськомовну молодь. Як причини того, навіщо це потрібно Росії, вони вказали старіння і зменшення цільової аудиторії російської пропаганди, інтеграцію російськомовних в естонське суспільство і важливу роль молоді в майбутньому країни. Багато наративів, пов’язані з кремлівським баченням історії, в тому числі і пропаганда і раніше потрапляли в російські школи Естонії, а також поширювалися через російську літературу, медіа-канали та соцмережі. При цьому роль останніх у поширенні пропаганди набагато значніше, ніж вчителів. Це викликано й тим, що учителів історії радянського гарту стає менше. Аналіз зазначає, що російськомовна молодь Естонії найбільше вразлива для пропаганди в соціальних мережах, які вони відвідують. Також не можна недооцінювати вплив діяльності прокремлівськи налаштованих НКО і осіб, а також російськомовних активістів, яких підтримує Посольство Росії в Естонії. Автори дослідження наводять також десяток питань, які до сих пір гостро сприймаються в суспільстві і викликають найбільше полеміки: від народження Естонської держави і Визвольної війни 1918-1920, до подій останніх десятиліть в Грузії та Україні . Офіційні позиції Естонії і РФ на ці події сильно відрізняються. У висновку автори дослідження, які і самі вчилися в школах з російською мовою навчання, підкреслюють, що все-таки не можна недооцінювати роль школи у формуванні світогляду молоді, і що це сферу потрібно продовжувати систематично вивчати».

Тобто успішна, заможна країна ЄС, яку захищає НАТО стурбована впливом російської мови на своїх молодих громадян, яка переважно виконує роль каналу для кремлівської пропаганди, для навіювання вигідних настрої та прив’язування до ворожого інформаційно-культурного простору, який формує світогляд молоді.

А що ж ми, – небагата незахищена НАТО країна поза ЄС, яка зазнала прямого збройного нападу з боку Російської федерації, яка вже анексувала Крим, яка тримає під контролем частину наших двох областей?  А ми вносимо законопроєкт проти державної  мови.

Нагадаємо, що нардеп із Дніпра від «Слуги народу» Максим Бужанський вніс до парламенту законопроєкт про скасування закону про мову. Також він подав законопроєкт, яким пропонується подовження терміну права здобуття освіти мовою національної меншини, яка не відноситься до країн Європейського Союзу до 1 вересня 2023 року.  Бужанський у своєму законопроекті пропонує також скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою, а натомість хоче, щоб «перелік навчальних предметів, що вивчаються державною мовою, визначався освітньою програмою освітнього закладу з урахуванням особливостей мовного середовища».

Отже, коли захищені країни б’ють на сполох, українські народні депутати закладають бомбу під українську державу!

Автор – Боніфацій