«Тим, хто врятував світ»: у Дніпрі вшанували загиблих ліквідаторів аварії на ЧАЕС

14.12.2020 20:42   -
Автор:

14 грудня відбулося покладання квітів до пам’ятника «Чорнобильський дзвін». Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

«Саме 14 грудня на Чорнобильській атомній станції завершили спорудження захисного саркофага. І цей день є фактично днем перемоги для тих, хто захистив нас від атомного хаосу», – каже заступник міського голови Едуард Підлубний і наголошує, що міська влада продовжуватиме опікуватися ліквідаторами та їхніми сім’ями. Цього року 1 115 чорнобильців з інвалідністю з ініціативи мера Бориса Філатова отримали з бюджету Дніпра матеріальну допомогу – по 3 500 гривень кожен.

Про підтримку від міста каже і голова Дніпровської міської спілки «Союз Чорнобиль України» Ігор Турчин. За сприяння міського голови до річниці катастрофи цьогоріч 1 256 удовам й удівцям чорнобильців мерія виплатила компенсацію на загальну суму понад 3,7 млн грн. Крім цього, муніципальна програма передбачає для них і компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг.

Водночас ще майже 1,4 млн грн місто виділило на оздоровлення чорнобильців 2-ї категорії. Також понад 653 тис. грн передбачено на лікування й придбання медикаментів.

«Я брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Тому завжди намагаюся відзначати пам’ятні для нас дати. А ще доносити багатьом ліквідаторам, що потрібно вдягати заслужені нагороди, на деяких із них написано “Тим, хто врятував світ”, і виходити в люди, розповідаючи про те, що довелося пережити, а також пом’янути тих, кого з нами вже немає», – сказав учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, полковник  Володимир Мотченов.