Олексій Навальний представив докази того, що його отруїли агенти ФСБ за наказом Путіна

14.12.2020 20:23   -

Російський опозиціонер Олексій Навальний, що ледь оговтався від сильного отруєння, пройшовши лікування в Німеччині, оприлюднив відео, в якому заявив: він знає, хто і для чого його отруїв.

За словами Навального, докази щодо виконавців замаху на його життя зібрали члени групи розслідувачів Bellingcat та журналісти видання Інсайдер. Отруєння організували та здійснили службовці ФСБ і Навальний переконаний, що замовив убивство сам Путін.

Наше розслідування ідентифікувало трьох оперативних працівників ФСБ із підпільного підрозділу, які подорожували разом з Навальним до Новосибірська, а потім слідували за ним до міста Томськ, де його остаточно отруїли. Оперативниками, двоє з яких подорожували під прикриттям, є Олексій Александров (39 років), Іван Осипов (44) – обидва лікарі – та Володимир Паняєв (40). Ціх трьох підтримали та контролювали ще щонайменше п’ять оперативних працівників ФСБ, деякі з яких також їздили до Омська, де Навальний був госпіталізований. Члени підрозділу спілкувались один з одним протягом усієї поїздки, з раптовими сеансами зв’язку безпосередньо перед отруєнням, а також у нічний час (за московським часом), коли Навальний покинув готель і направився до Томського аеропорту“, – повідомляє Bellingcat.

Нагадаємо, що 20 серпня 2020 року російський опозиційний активіст Олексій Навальний впав у кому під час польоту з сибірського міста Томськ до Москви, що призвело до аварійної посадки літака та госпіталізації Навального в місто Омськ. Місцеві лікарі та медичні спеціалісти, які прилетіли з Москви, стверджували, що не виявили ознак важкого отруєння. Через два дні Навального евакуювали до німецької лікарні Шаріте, де йому негайно поставили діагноз – важке отруєння інгібітором холінестерази.

Німецька військова лабораторія, дві незалежні європейські лабораторії та Організація заборони хімічної зброї (ОЗХО) визначили токсин як нервово-паралітичний агент, що належить до групи “Новичок”. ОЗХО визначила токсин як інгібітор холінестерази, який структурно нагадує відомі варіанти Новичок, але не включений до списку заборонених нервово-паралітичних речовин, оновленого після отруєння Скрипалів у 2018 році.