“Новий варіант” коронавірусу виявили в Англії

14.12.2020 21:14   -

Новий штам коронавірусу, який швидко поширюється в деяких районах Англії, було виявлено британськими вченими, – повідомляє ВВС.

Міністр охорони здоров’я Англії Метт Хенкок на доповіді в парламенті заявив, що принаймні 60 різних місцевих органів влади зафіксували зараження Covid, спричинені новим видом вірусу. За його словами, Всесвітня організація охорони здоров’я уже отримала повідомлення, а британські вчені проводять детальні дослідження.

Міністр заявив депутатам Палати громад, що за останній тиждень спостерігалися різкі експоненціальні зростання рівня коронавірусних інфекцій у Лондоні, Кенті, частинах Ессекса та Хартфордширу.

В даний час ми виявили понад 1000 випадків з цим варіантом переважно на півдні Англії, хоча випадки були виявлені майже в 60 різних місцевих органах влади. Ми не знаємо, якою мірою це пов’язано з новим видом, але незалежно від його причини нам доводиться вживати швидких і рішучих дій, які, на жаль, є надзвичайно важливими для боротьби з цією смертоносною хворобою під час розробки вакцини“.

Втім, вчені заспокоюють, вважаючи мутації вірусів цілком нормальним явищем. Професор Алан МакНеллі, експерт Бірмінгемського університету, заявив, що британські випробувальні лабораторії досліджуватимуть цей новий варіант вірусу протягом найближчих тижнів.

Давайте не будемо робити істерику. Це не означає, що вірус більш заразний, інфекційний чи небезпечний. За ним слід спостерігати. Прикладаються величезні зусилля щодо характеристики модифікації вірусу та розуміння його появи. Важливо дотримуватися спокійного та раціонального погляду на новий штам, оскільки це нормальна еволюція вірусу, і ми очікуємо, що з часом нові варіанти з’являться та зникають“.

Джонатан Болл, професор молекулярної вірусології з Ноттінгемського університету, зазначає, що генетична інформація багатьох вірусів може змінюватися дуже швидко й іноді ці зміни можуть приносити користь вірусу, дозволяючи йому передаватись ефективніше або уникати вакцин чи лікування. Але багато мутацій взагалі не мають ніякого ефекту.