Теплий вітер рятує Європу від дорогого московського газу

20.10.2021 06:31   -

Ціни на газ на головному європейському хабі TTF впали до 1051 долара за тисячу кубів через погодні умови в регіоні, – повідомляє Bloomberg.

На ціни впливають погодні умови у Європі. Йдеться про вищу за очікувану температуру повітря на момент поступового входження в опалювальний сезон. Це пом’якшує вплив виснажених російським Газпромом газових сховищ та низького рівня запасів газу.

Крім того, вітер у регіоні дозволяє збільшити генерацію зеленої енергетики.

Аналітики JP Morgan Chase & Co зазначили, що за умови, якщо температура повітря і надалі перевищуватиме очікувану, ціни на газ продовжуватимуть падіння.

18 жовтня ціни на TTF впали до 85,7 євро за МВт-год, або 1051 дол/тисячу кубів. Згодом вони дещо зросли, проте тримаються в середньому на рівні 91 – 93 євро за МВт-год (1116,27 – 1140,8 дол за тисячу кубометрів).

Відновлювані джерела енергії відіграють важливу роль у балансі електроенергії Європи, особливо вітроенергія, на яку припадає 19 % попиту на електроенергію. Однак брак вітру разом із нестачею природного газу призвів до стрибка цін на енергоносії та підкреслив роль традиційного виробництва. У першій половині 2021 року споживання електроенергії Німеччиною зросло на 5,5%. Це зростання переважно покривалося вугіллям, газом та ядерною енергією (+19,7%), тоді як виробництво вітру на суші зменшилося на 20,6%. Незважаючи на незначне збільшення виробництва сонячної енергії (+1,5 %), відновлювані джерела енергії Німеччини скоротилися на 11,3 % порівняно з роком раніше.

Відсутність вітру – не єдиний виклик для виробництва відновлюваних джерел енергії. Ряд виробників вітрогенераторів попередили про збільшення капітальних витрат через зростання цін на сировину. У серпні компанія Siemens Gamesa оголосила про  плани підвищення цін на турбіни . Тим часом Vestas продавала наземні вітрові турбіни за  середню ціну 790 євро/кВт у другому кварталі 2021 року  – порівняно з приблизно 700 євро/кВт роком раніше. Неприємності з відновлюваними джерелами спричинили збільшення використання вугілля з високим ступенем забруднення.

Якщо пощастить, криза на ринку енергії дасть регуляторам урок, який приведе до більш реалістичних підходів до швидкості переходу на відновлювальну енергію.