Дніпро стане одним із перших міст, де відбудеться комунікація Маніфесту дієвців культури

19.10.2021 17:57   -
Автор:

В Україні розпочато створення Коаліції дієвців культури — громадської платформи, що об’єднує дієвців із різних сфер задля спільного відстоювання прозорих та зручних для всіх гравців процесів у культурному полі, розвитку актуальних політик.

16 жовтня у Львові, на Конгресі Культури, було презентовано створення Коаліції дієвців культури та оприлюднено її Маніфест. Протестну самоорганізацію культурних спільнот та потребу в створенні регулярної платформи координації та взаємодії спричинило системне втручання в роботу нових культурних інституцій, блокування їх роботи та маніпуляції з конкурсними процедурами (УКФ, Довженко-Центр, Мистецький Арсенал).

«Культуру не можна узурпувати. Її не можна поставити на службу політичній кон’юнктурі. Ми не будемо миритися з таким станом речей», — зазначено в документі

За неповні три доби Маніфест підписали вже понад 260 осіб, серед них, зокрема, перший гендиректор Українського інституту Володимир Шейко, директорка Форуму видавців Софія Челяк, поет і перекладач Остап Сливинський, режисерка Надія Парфан, композиторка Алла Загайкевич, акторка Ірма Вітовська та інші.

Ініціатор(к)ами створення Коаліції стали: критикиня й редакторка розділу «Культура» в LB.ua (2016-2021) Дарія Бадьйор, кінознавець, менеджер культиури Іван Козленко, ініціаторка законів про УКФ, УІК, державну мову та конкурсний добір керівників культурних інституцій, народна депутатка 8 скликання та екс-заступниця Міністра культури (2019-2020) Ірина Подоляк, менеджерка культури, співзасновниця Dofa.fund Ольга Сагайдак

До кінця року засновники Коаліції проведуть зустрічі із культурними спільнотами в 5-ти містах: Дніпро, Івано-Франківськ, Одеса, Ужгород, Харків. У Дніпрі зустріч відбудеться в листопаді;  За графіком зустрічей можна стежити на фейсбук-сторінці «Коаліція дієвців культури».

Одними з перших у Дніпрі Маніфест підтримали організаторки фестивалю Book Space, де його анонсувала кураторка видавничої програми фестивалю Алла Рибіцька.

«За останні роки ми спостерігали сильне піднесення в усіх культурних галузях, — нагадує  — Це було спровоковано появою і системною роботою інституцій, таких як УКФ, УІК, Довженко Центр, Український інститут. З появою УКФ взагалі склалося враження, що ми всі отримали ковток води після довгих років посухи. Ми вперше відчули, що може формуватись спокійна тяглість, що з’являється час і ресурс на передачу досвіду, що ми отримуємо статус і заслужену видимість у своїй праці. І безумовно, коли всю культурну спільноту зараз нагло намагаються обдурити і обібрати — це не може не викликати обурення. Нам всім треба гуртуватися, стояти єдиним фронтом, залучати людей, яким не байдужий розвиток…“, – відзначила Алла Рибіцька.

Засновники Коаліції вже розпочали аналіз законодавчої бази та інших нормативних документів, якими регулюється діяльність у царині культури в Україні. Вони запрошують усіх небайдужих дієвців ділитися своїми заувагами до існуючих політик – написавши листа на coalitionforculture@gmail.com

Ініціатори створення Коаліції вже розпочали дії і в публічному полі: зокрема, подали до Державного Бюро розслідувань заяву про неправомірні дії працівників ДАСУ і вчинення ними злочину передбаченого ч. 1 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень*) та висловили свою позицію на прес-конференції щодо кризи в культурі. «Міністерство культури та інформаційної політики не просто дистанціюється від кризи, а хоче перевести усі стріли та звинувачення у власній неспроможності, в тому числі управлінській, на особу, яка розбудовувала цю інституцію від початку, тобто Юлію Федів», — заначила Ірина Подоляк.

Прочитати та підписати Маніфест можна за посиланням.