Тепер Лукашенко вже не президент – його останній 5-й термін сплив 5 листопада

06.11.2020 15:33   -

5 листопада в Олександра Лукашенка офіційно завершився строк його повноважень – рівно п’ять років тому відбулась його попередня інавгурація, – повідомляє BBC.

А оскільки нову, так звану “таємну інавгурацію” не визнали більшість західних країн, то білоруська опозиція стверджує, що відтепер рішення Лукашенка незаконні. Ми писали про цю подію “Підпільно посвятили в президенти. На обряді були тільки свої”.

Символічно, що напередодні 5 листопада німецький Бундестаг ухвалив резолюцію, якою закликав провести в Білорусі повторні вибори президента.

Світлана Тихановська оголосила, що повноваження Олександра Лукашенка, який зараз виконує обов’язки президента спливають 5 листопада.

“Лукашенко не матиме владних повноважень після цієї дати. Я хочу, щоб усі країни подумали, як вони ставитимуться до цієї особи після 5 листопада. У нашій країні ми знаємо, що він вже не наш президент, він фальсифікував вибори”.

Відповідно до конституції Білорусі, новообраний президент має скласти присягу не пізніше двох місяців з дня обрання. 9 серпня в країні відбулися вибори. 14 серпня на фоні масштабних протестів Центрвиборчком Білорусі оголосив остаточні підсумки виборів – у Олександра Лукашенка 80% голосів, у Світлани Тихановської – 10%.

Євросоюз заявив, що не визнає результатів виборів президента Білорусі.

Білоруси дотепно обіграли «V значить вендета» й обіграли як римську цифру 5 – «Саша, V – Значит Вали!»

У Білорусі протестувальники проводять «Ніч Гая Фокса» — надягають маски і палять опудало білоруського диктатора Олександра Лукашенка, – повідомляє опозиційний Telegram-канал НЕХТА.

Увечері 5 листопада білорусів закликали надіти костюми і маски, «спалювати опудала» Лукашенка і його чиновників, слухати музику і танцювати. Ближче до опівночі запустили феєрверки.

Опозиційні видання публікують відео з різних районів Мінська та інших міст, місцеві жителі яких долучилися до акції.