Італійські видання про звільнення Міланським апеляційним судом українського воїна Віталія Марківа

06.11.2020 15:30   -

“Цей народ дав мені дім, освіту, я нічого не мав проти цієї країни. Ті, хто мене знає, знають, що я завжди намагався бути вдячним за можливість, яку дала мені Італія. Але у мене забрали три роки. і ніяка компенсація не змусить їх повернути назад, це повинен бути урок для всіх невинних людей: справи слід ретельно розглянути, бо кома може змінити долю людини, сім’ї, народу. Я щасливий, ми вже побачили ,що в Італії є справедливість”, – сказав Марків, виходячи з в’язниці Опера після виправдання.

Ми вже писали про виправдання нашого воїна, якого несправедливо тримали три роки ув’язненим в Італії та про його щасливе повернення на батьківщину “Віталій Марків уже на українській землі”.

А тепер розповімо про реакції італійських ЗМІ на виправдальне рішення апеляційного Міланського суду щодо Марківа – командира взводу батальйону ім. Кульчицького.

УКРАЇНА: Рядовий Марків виправданий за смерть журналіста Енді Рокеллі, – повідомляє eastjournal

“Суперечливий судовий процес у Маркові – і, зокрема, справу Рокеллі – часто критикували за відсутність суворої методології з боку слідчих та за вплив російської та української пропаганди на проведення розслідувань. Сьогодні Марків вільний і може повернутися в Україну. Але чи справді справа закрита?”

Вбивство Рокеллі, Апеляційний суд виправдав Віталія Марківа після шести годин перебування у залі ради, – повідомляє articolo21

Апеляційний суд Мілану виправдав італійця-українця Віталія Марківа, колишнього солдата Української національної гвардії, звинуваченого у вбивстві Енді Рокеллі, 30-річного фотожурналіста з Павії, вбитого мінометним вогнем 24 травня 2014 р. на Донбасі – території України, окупованій проросійськими сепаратистами.
Марків, якого в першій інстанції суд Павії засудив до 24 років ув’язнення, був виправданий за те, що не вчинив злочину, і звільнений з в’язниці.

“Ми побачимо причини виправдального вироку і побачимо, що робити. Ми продовжуємо вважати, що реконструкція, яка виникла в результаті розслідування слідчих “Павії” та прокуратури Мілана, є правильною: ми вдячні їм і нашим адвокатам”, – сказала мати Енді Рокеллі відразу після виголошення заяви.

Енді Рокеллі, колишнього українського солдата виправдано, – повідомляє domani

  • Для міланських суддів другої інстанції немає жодних доказів того, що італійсько-український Віталій Марків був співавтором вбивства фотожурналіста Енді Рокеллі, вбитого на Донбасі в 2014 році, коли він робив репортаж із зони, окупованої російськими силами.
  • “Україна – країна, яка страждає, має багато жертв і багато поранених війною”, – прокоментувала Оксана Максимчук, мати Марківа.
     “Але якщо хтось невинний, він не повинен платити за те, що він не зробив. Я також рада, що є судді, які дивляться на факти, а не на гіпотези. Факти – це найголовніше. Я також дякую українській державі, яка допомагала і підтримувала нас до кінця, – перша гаряча реакція матері Марківа.
    “Я відчуваю себе щасливою, бо нарешті ми забираємо його додому. Я завжди вірила, що судді приймуть правильне рішення, і нарешті правда з’ясувалась, тобто мій син невинний. Мені шкода сина Рокеллі. Тут війна, і ми страждаємо.
  • Марків, якого спочатку заарештували, а потім судили в Італії, оскільки він був італійсько-українським громадянином, буде негайно звільнений, провівши близько трьох з половиною років у в’язниці Опера, недалеко від Мілана.
     Заступник генерального прокурора Нунція Сяраволо попросила підтвердити засудження суду Павії за співучасть у вбивстві, також відкинула звинувачення у бажанні здійснювати геополітику за допомогою несправедливості, – “тут ми лише розглядаємо злочин та його відповідальність. Тут ми аналізуємо факти та обов’язки і нічого іншого».

Лаконічними є заяви матері Енді Рокеллі Еліси Синьорі: «Ми чекаємо, щоб прочитати причини вироку, але ми продовжуємо вважати, що реконструкція, зроблена прокурором Павії під час розслідування, а також підтверджена генеральним прокурором Мілана, є правильною. Ми вдячні всім їм, а також нашим юристам».

Вбивство Енді Рокеллі, Марківа виправдано та звільнено з в’язниці в апеляційному порядку, – повідомляє tg24.sky

Судовий розгляд в апеляційному порядку.

 “У цьому процесі ми не беремо участі в політиці, ми не займаємо позиції щодо української держави або сепаратистів, але тут ми розглядаємо лише відповідальність за злочин”, – зазначила заступник Нунція Сяраволо перед входом Суду до палати Ради.

Для сторони захисту Марківа надійшли “справді невідповідні посилання, а також певним чином наклепницькі для судової влади” подачі “навіть зовнішніх оцінок, які є абсолютно недоречними та хочуть дискредитувати італійську судову владу”

Потім пояснив, що “листом український міністр дозволив собі звернутися зі своїми скаргами до Суду”

З іншого боку наполягали на тому, що “Їх вбито смертоносною зброєю, а це суперечить міжнародним конвенціям, які вважають неприпустимим використання у будь-якої конфлікту зброї проти беззбройних цивільних осіб”. 

Окрім сім’ї Рокеллі, громадянськими сторонами в судовому процесі були Fnsi (Національна федерація італійської преси) та Alg (Асоціація журналістів Ломбардії) та фотографічний колектив Cesura. 

Суд відмінив компенсацію, яку в першу чергу також виплатила українська держава, яка несла цивільну відповідальність.   

Вбивство Рокеллі, скасовано вирок першої інстанції: Марків виправданий і звільнений з в’язниці за не вчинення злочину, – повідомляє milano.repubblica

Рокеллі був разом зі своїм перекладачем Андрієм Міроновим, який загинув у тій же атаці, вздовж фронту для документування сутичок між російськими сепаратистами та українською армією. Марків був засуджений у липні 2019 року (заарештований у 2017 році), оскільки розглядався суддями Павії – містом походження Роккеллі – тим, хто визнав підозрюваного винним у мінометному обстрілі, під якими вони загинули на відстані 1800 метрів від міномету.

Колегія, до складу якої входили популярні та професійні судді під головуванням Джованні Ічіно, винесла виправдальний вирок після більш ніж 6 годин перебування у палаті ради.

Віталій Марків, засудження до 24 років першою інстанцією, виправданий після розгляду апеляційної скарги – повідомляє milanotoday


Мати Марківа, прочитавши вирок, заявила, що завжди сподівалась на справедливість, і присвятила перемогу Роккеллі та Міронову, – “бо вони, на жаль, були на передовій”

Мати Рокеллі подякували прокурору Павії, прокуратурі Мілана, які підтвердили винуватість підозрюваного, що вважають правильним відновлення фактів, що з’явилися під час розслідування.

 Раффаеле Делла Валле, захисник Марківа, заявив, що вирок “справедливий і починається з презумпції невинуватості, всупереч тому, що зробив суд Павії”.

Віталія Марківа виправдано за вбивство журналіста Андреа Рокеллі повідомляє ilpost

2 липня 19 серпня Марків, сержант Української національної гвардії з подвійним італійсько-українським паспортом, був засуджений судом Павії до 24 років в’язниці за вбивство Рокеллі, який загинув у 2014 році під час вибуху на сході України, де він і знаходився. для документування сутичок між українською армією та підтримуваними Росією сепаратистами.  Український уряд та адвокати Марківа стверджували, що вирок ґрунтувався на побічних доказах. Міланський суд також наказав звільнити Марківа, якого тримали у в’язниці Опери.

Вбивство Роккеллі, українця Марківа виправдано апеляцією: “Він не вбив репортера” – повідомляє corriere.it

29-річного Марківа, італійсько-українця та колишнього солдата Національної гвардії України, заарештували у 2017 році, а засудили у липні 2019 року, оскільки судді Павії (місто походження Роккеллі) вважали особу, яка вбила журналістів мінометним обстрілом, який командував командою італієць-українець. У загиблого Рокеллі, який працював в агентстві Cesura, що базується в П’янелло, був дворічний син.

Вбивство Роккеллі, українець Марків виправдав апеляцію: "Він не вбив репортера"