Ситуація з коронавірусом у світі. Індія стає епіцентром нового спалаху в Азії, а Туреччина – в Європі

27.04.2021 10:14   -

Країни від США до Австралії пообіцяли допомогу Індії, багато з них також обмежили поїздки з південноазіатської держави, оскільки вона бореться з найбільшим у світі сплеском випадків захворювання на Covid-19, – повідомляє Bloomberg.

США заявили, що направлять 60 мільйонів доз вакцини проти коронавірусу AstraZeneca Plc за кордон, і президент Джо Байден пообіцяв свою повну підтримку прем’єр-міністру Індії Нарендрі Моді. 

Індія, яка бореться з найшвидшим спалахом захворювання у світі, повідомила про 323 144 нових інфекцій у вівторок – шостий день поспіль із понад 300 000 випадків. За даними міністерства охорони здоров’я Індії, загальна кількість смертей перевищила 197 000, тоді як було введено понад 145 мільйонів доз вакцин.

Азіатська держава, повільно почала отримувати допомогу з інших країн, включаючи США, які вирішили випустити свої запаси вакцини AstraZeneca та зняти обмеження на важливу сировину. Поки Індія готується відкрити свою програму вакцинації для всіх людей старше 18 років з 1 травня, її багатші громадяни втікають на приватних літаках, платячи мільйони рупій, щоб летіти в пункти Європи, Близького Сходу та Індійського океану.

Таїланд повідомив про найвищий одноразовий приріст летальних випадків від Covid.

Сінгапур очолив рейтинг найбільш стійких до коронавірусу країн за версією Bloomberg. Лідер у рейтингу змінився вперше за весь час його складання: раніше його очолювала Нова Зеландія, яка зараз відкотилася на другий рядок.

Bloomberg відзначив зусилля Сінгапуру з вакцинації і стримування поширення коронавірусу: рівень передачі інфекції всередині країни знизився майже до нуля. Місто-держава уникає нових карантинів і багато в чому повернулося до звичайного життя. У Сінгапурі зроблено достатньо щеплень, щоб забезпечити імунізацію п’ятої частини населення.

Саме в цьому аспекті йому поступилася Нова Зеландія, а також інші лідери рейтингу – Австралія (залишилася на третьому місці) і Тайвань (поступився одну сходинку Ізраїлю), зазначив Bloomberg.

Новий рейтинг показує, що однієї вакцинації недостатньо для стримування пандемії, пише агентство. Наприклад, у Франції та Чилі вистачає препаратів, але вони зіткнулися з мутаціями вірусу з бідніших країн, що розвиваються.

Франція втратила в рейтингу відразу 18 рядків – гірше тільки Туреччина (19).

Влада Туреччини з четверга вводить жорсткі обмежувальні заходи через ситуацію з поширенням коронавірусу COVID-19. Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган у понеділок. “З 29 квітня по 17 травня у нас буде діяти повний локдаун”, – заявив Ердоган.

Новий карантинний режим передбачає переведення всіх школярів на дистанційне навчання. Поїздки між регіонами будуть дозволені лише в разі крайньої необхідності за умови наявності спеціального дозволу. Також закриваються офіси і підприємства, крім тих компаній, які отримають дозвіл від МВС країни.

За словами Ердогана, обмеження вводяться для зниження приросту кількості хворих до 5 тис. на добу. У понеділок в Туреччині виявили 37,3 тис. нових випадків коронавірусу. У Туреччині за час пандемії виявили 4,6 млн випадків зараження COVID-19. Понад 38 тис. людей померли.

На останні рядки списку впали Польща і Бразилія. Обсяг щеплень в Польщі достатній для імунізації 13% населення, але країна все одно зіткнулася зі сплеском заражень.

У Бразилії – інший штам коронавірусу, який поширився і в інші країни Латинської Америки. Мексика, навпаки, змогла піднятися з дна рейтингу за рахунок покращення тестування.

Третій штам з’явився в Індії, і там дуже швидко росте кількість нових заражених: за тиждень коронавірусом там заразилися понад 2 млн чоловік.

Австралія, Південна Корея і Данія не змінили своє становище в рейтингу відносно березня. Португалія піднялася в рейтингу на 13 рядків (найрізкіший зліт), Іспанія – на 10.

Сім рядків додала Великобританія, яка поступово пом’якшує карантин, але обмежує в’їзд з-за кордону, в тому числі з Індії, щоб не завезти нові штами.

США піднялися на 17-е місце завдяки вакцинації і зниженню кількості смертей.