Сусіди України переживають новий сплеск випадків коронавірусу, лікарні опинились у критичній ситуації

20.02.2021 11:45   -

Влада Центральної Європи попередили в п’ятницю, що спостерігають сплеск випадків коронавірусу в усьому регіоні на тлі відкриття нових мутацій, – повідомляє businesstoday

Міністр охорони здоров’я Польщі Адам Недзельський заявив, що перший випадок варіанту, вперше виявленого в Південній Африці, був виявлений у Польщі, і що близько 10% усіх випадків зараз стосується варіанта, що виник в Англії.

“Ми знову вступаємо в кризову ситуацію. Від нас залежить, де буде пік цієї третьої хвилі”, – сказав Недзельський. “Ключовою є відповідальна поведінка”.

Водночас Польща готова надати допомогу сусідам – польський уряд готовий надати інфікованим коронавірусом жителям Чехії та Словаччини місця в своїх тимчасових лікарнях, розгорнутих на півдні країни, – повідомляє Польське радіо.

За його словами прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, прем’єр Чехії заявив, що в країні вже немає вільних ліжок, тому він запропонував йому допомогу на півдні Польщі.

«Ми можемо запропонувати таку допомогу нашим чеським й словацьким сусідам у Вроцлаві, Ополе, Катовіце, Кракові та Жешуві», – сказав Моравецькій.

Прем’єр додав, що епідемічна ситуація в сусідніх Чехії та Словаччини «Два-три рази гірше, ніж в Польщі».

Чехія, одна з найбільш постраждалих країн з 27 членів Європейського Союзу, підтримала подальше посилення обмежувальних заходів на тлі сплеску англійської мутації коронавірусу. Уряд заявив, що погіршення ситуації змусило його відмовитись від планів відновлення роботи всіх магазинів вже наступного тижня.

Результат пошуку зображень за запитом Poland has offered the Czech Republic and Slovakia places for COVID patients in their hospitals

Сусідня Словаччина також сильно постраждала. Цього тижня вона стала країною з найбільшою кількістю смертей від COVID-19 до чисельності населення у світі на тлі сплеску англійської версії мутації.

Кількість хворих на COVID-19 у лікарнях Словаччини у четвер досягла нового рекордного рівня – 3900 – ситуація, яка спонукала керівників звернутися за допомогою ззовні. Наразі Австрія, Польща та Угорщина домовились про розміщення медичного персоналу у Словаччині.

Результат пошуку зображень за запитом Poland has offered the Czech Republic and Slovakia places for COVID patients in their hospitals

В Угорщині, де постійне зниження щоденних інфекцій та смертності з грудня змінило курс на збільшення з початку цього місяця, зараз є побоювання нового сплеску, навіть коли країна почала отримувати поставки російських та китайських вакцин.

“Ми явно перебуваємо у висхідній фазі третьої хвилі”, – сказала головний медичний директор Сесілія Мюллер на брифінгу в п’ятницю.

Міністр охорони здоров’я Чехії Ян Блатний заявив, що жителям також доведеться носити кращі маски в місцях, де збирається велика кількість людей, включаючи магазини, лікарні та громадський транспорт. За його словами, маски з тканини, що використовувались досі багатьма, будуть недостатньо хорошими, і натомість будуть потрібні медичні маски, захисні респіратори або дві хірургічні маски, “В Чехії зобов’язують носити по дві маски через погіршення ситуації з коронавірусом”.

“Ми домовились, що необхідно зробити все можливе, щоб запобігти поширенню інфекції”, – сказав Блатний.

У Польщі також розпочалась дискусія щодо необхідності вимагати кращих масок. Міністр охорони здоров’я заявив, що наразі будуть лише рекомендації, але уряд хоче відмовитись від використання шарфів та пластикових масок для обличчя.

Регіон Центральної Європи спостерігав дуже мало інфекцій, коли вірус вперше прибув до Європи рік тому, лише коли восени 2020 року спостерігався величезний сплеск заражень та смертності.

У Чехії три найбільш постраждалі округи, розташовані на кордоні з Німеччиною та Польщею, знаходяться під повним блокуванням. Кількість нових заражень на 100 000 жителів за останні сім днів становить близько 1000.

Подальші заходи, включаючи повне блокування більшості округів, будуть обговорюватися у вихідні дні. Уряд також планує зробити тести на COVID-19 обов’язковими для всіх працівників, які не працюють удома.

Уряд Чехії хоче продовжити план часткового відкриття шкіл, а учні останнього класу середніх шкіл повернуться 1 березня. Усі учні повинні регулярно проходити тестування, а уряд забезпечує всі необхідні тести, тоді як вчителів буде переважно щеплено.

Деякі чеські лікарні опинились у критичній ситуації, і їм доводиться перевозити пацієнтів із COVID-19 до інших клінік по всій країні. Цього тижня кількість пацієнтів, які потребують інтенсивної терапії, була рекордно високою – понад 1200. Лише 14% усіх ліжок інтенсивної терапії залишаються доступними.

Чиновники в Німеччині також попереджають, що нещодавнє зниження кількості інфекцій може змінитися на нове зростання.