Стан інфраструктури на Дніпропетровщині покращився, а от оцінка бізнес-клімату – ні

05.12.2021 09:13   -
Автор:

За результатами опитування стану ділового клімату у Дніпропетровському регіоні 5% респондентів відзначили, що їм легко вести бізнес. Такі дані опитування, проводилось серед членських компаній Дніпровського офісу Європейської Бізнес Асоціації з 19 жовтня до 16 листопада 2021 року.

Минулого року таку думку не поділяв жоден з місцевих підприємців. Однак про покращення складно говорити – більшість все ж оцінили умови для підприємницької діяльності в регіоні як задовільні (43%), складні (33%) та дуже складні (19%). Інтегральний показник індексу склав 2,34 бали з 5-ти можливих.

Так, 67% опитаних вважають, що за останні пів року умови для підприємництва в регіоні не змінилися, 29% говорять, що вести бізнес стало більш складно, і тільки 5% вважають, що стало легше.  

Згідно з результатами опитування, найгірше на розвиток бізнесу у Дніпровському регіоні впливають корупція (24%), бюрократія (22%), відсутність верховенства права (18%) та ускладнені взаємини з органами влади (18%). Слід відзначити, що порівняно з 2020-м суттєво зменшилась кількість тих, для кого незадовільний стан інфраструктури негативно впливає на ведення бізнесу (8% проти минулорічних 18%).

Відповідно цьогоріч задовільних оцінок щодо стану інфраструктури стало більше – 57% ( минулого року 48%). При цьому зросла кількість тих, хто вважає, що в регіоні з транспортною сферою все добре – до 24%. Про поганий стан інфраструктури заявляють лише 19%, в той час як у 2020 році таких було 46%.

Щодо покращення стану інфраструктури, то 44% підприємців вважають пріоритетним будівництво аеропорту в регіоні. З великим відривом далі йде реконструкція доріг (24%), модернізація залізничного (17%) та розвиток річкового сполучення (10%). Цікаво, що минулого року аеропорт був другим за пріоритетністю (22%), а дороги – першими (46%).

Ми також попросили підприємців оцінити роботу органів регіональної влади за 5-бальною шкалою. Виявилося, що бізнес оцінює представників місцевої влади здебільшого нейтрально: обласна адміністрація – 3.76, регіональна ДПС –  3.35, Нацполіція – 3.4, міська рада –  3.33, регіональна митниця –  3.33, суди – 3.14. Така ситуація дуже відрізняється від інших регіонів, де майже порівну нейтральних та негативних оцінок. Найбільше нарікань бізнес має щодо роботи Держекоінспекції, якій дали доволі низький бал – 2.75.

Більше половини підприємців, а саме 52% вважають задовільним рівень розвитку електронних послуг в регіоні, а також їх наявний обсяг. Водночас 24% заявляють, що в регіоні все добре з розвитком е-послуг, усі інші вважають, що погано/дуже погано. 

Щодо очікувань у найближчі пів року, то 62% підприємців дотримуються думки, що бізнес-клімат не зміниться, 14% вважають, що бізнес-клімат в регіоні погіршиться, а 24%, що покращиться.

Серед ТОП-3 найбільших очікувань на 2022 рік, бізнес назвав зменшення тиску з боку контролюючих органів, покращення роботи судової та правоохоронної системи, а також спрощення дозвільних процедур та порядку надання адміністративних послуг.

Що представники бізнесу планують на 2022 рік? Більше половини підприємців, а саме 52% не готові наступного року інвестувати в масштабні проєкти, але інші 48% мають такі плани. Переважна більшість, а саме 67% планують наймати нових співробітників, тоді як 10% планують скорочувати штат. 81% підприємців планують підвищити заробітну плату співробітникам, а 19% – залишать її без змін.