США незабаром застосує нові санкції проти Путіна та його посіпак

08.04.2021 08:01   -

За повідомленнями представників адміністрації Байдена, вже завершено розвідку щодо російських злочинів, таких як втручання у вибори та гакерство SolarWinds, застосує США найближчого часу, – повідомляє Bloomberg.

Можливі кроки можуть передбачати санкції та вислання російських спецслужб у США під дипломатичним прикриттям, заявили люди, які просили не ідентифікувати їх. Очікувалося, що високопосадовці зустрінуться в середу, щоб обговорити, які кроки вжити.

Реакція США, ймовірно, міститиме кілька елементів. Сюди входили б санкції, що виділяють людей, близьких до президента РФ Володимира Путіна, а також агентства, пов’язані з втручанням у вибори.

Дії стануть результатом розпорядження, який президент Джо Байден зробив у перший свій робочий день на посаді президента застосувати санкції за чотирма напрямками:

  • втручання у вибори в США,
  • повідомлення про винагороди за вбивство американських військових в Афганістані,
  • гакерські атаки SolarWinds,
  • отруєння російського опозиційного лідера Олексія Навального.

Адміністрація оголосила про санкції проти російських чиновників щодо Навального минулого місяця, але до цього часу не оголошувала дії за іншими трьома напрямками.

Рішення про те, що робити, може стати найбільшим випробуванням зовнішньої політики раннього президентства Байдена. Але тон відносин між США та Росією вже було задано, коли президент в минулому місяці в інтерв’ю ABC News кивнув на знак згоди на запитання, чи вважає він, що Путін “вбивця”(угу, ай ду). Байден також попередив, що Путін “заплатить ціну” за нібито втручання у вибори.

Підхід Байдена до Росії знаменує цілковиті зміни із попереднім заграванням Дональда Трампа з Путіним. Поки США посилювали санкції проти Росії і висилали дипломатів під час перебування Трампа, президент не любив особисто критикувати Путіна і сказав, що слід більше зосереджувати увагу на Китаї як загрозі національній безпеці США.

Байдену та його головним помічникам тепер доведеться зважити, наскільки важко покарати Росію, одночасно звертаючись за її допомогою до таких пріоритетів, як повернення Іранської ядерної угоди, відновлення переговорів про контроль над озброєннями та боротьба зі зміною клімату.

Окрім санкцій проти конкретних осіб, можуть також відбуватися вислання дипломатів, а також приватні переговори з Росією, що передбачають подальші дії, які будуть готові вжити США. Ці кроки були спрямовані на створення ефективного стримування від майбутніх кібератак, таких як та, яка загрожує популярному програмному забезпеченню техаської фірми SolarWinds Corp та проникли в державні установи, а також приватні компанії.

Росія неодноразово відкидала звинувачення в тому, що вона втручається у вибори, отруює своїх критиків або пропонувала заплатити винагороду за вбивство американських військових.

У середу Білий дім і Державний департамент відмовились від коментарів, а прес-секретар Білого дому Джен Псакі оголосила, що після аналізу правопорушень будуть заходи, аби “притягнути Росію до відповідальності за свої необдумані та агресивні дії”.

Незважаючи на відверті звинувачення Байдена й покарання санкціями, попри зростання військової напруженості між NATO Москвою, – двома колишніми суперниками “холодної війни”, Путін таки збирається приєднатися до саміту Байдена щодо зміни клімату пізніше цього місяця.