Сьогодні – Всесвітній день охорони праці та День джинсів

28.04.2021 09:17   -

Міжнародна організація праці оголосила 28 квітня Всесвітнім днем охорони праці для того, щоб привернути увагу світової громадськості до масштабів проблеми, а також до того, яким чином створення та просування культури охорони праці може сприяти зниженню щорічної смертності на робочому місці. Вперше він відзначався у 2003 році.

У цей день більш ніж в 100 країнах світу проводяться заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до невирішених проблем охорони праці.

За оцінками Міжнародної організації праці (МОП), щорічно відбувається понад 270 мільйонів нещасних випадків на виробництві, які ведуть до відсутності на робочому місці протягом більше 3 днів, і близько 160 мільйонів випадків хвороб без смертельного результату. Кожен день в світі вмирають в результаті нещасних випадків і захворюваності на виробництві близько 5 000 осіб, в рік – від 2 до 2,3 мільйона осіб.

Відзначаємо День охорони праці - 27 Квітня 2021 - ЛИМАНСЬКА ЗОШ №3

Ідея проведення Всесвітнього дня охорони праці бере початок від Дня пам’яті загиблих працівників, уперше проведеного американськими та канадськими трудящими в 1989 році в пам’ять про працівників, які загинули та отримали травму на виробництві.

День народження культових джинсів – 20 травня

Також цього дня люди в усьому світі відзначають День джинсів. Його відзначають в останню середу квітня. У 2021 році День джинсів (День деніму) припадає на 28 квітня.

Уперше ідея святкування цього дня виникла в 1999 році в США в знак підтримки протестів жінок італійського парламенту проти рішення Верховного суду Італії у справі 1992 року про зґвалтування. Тоді вирок за зґвалтування був скасований, оскільки судді вважали, що, тому що жертва була одягнена в обтягуючі джинси, вона, можливо, допомогла ґвалтівнику їх зняти, і тим самим дала свою згоду на цей акт. Наступного дня жінки в італійському парламенті прийшли на роботу в джинсах в знак солідарності з жертвою. Вони тримали в руках плакати з написом «Джинси: алібі для зґвалтування».

Чому варто позбавити свій гардероб від вузьких джинсів? - vsyachyna.com

У знак підтримки сенат і асамблея Каліфорнії (США) взяли з них приклад. У 1999 році Патриція Гігганс, виконавчий директор Лос-анджелеської комісії з розслідування нападів на жінок, зробила День джинсів щорічним заходом. Станом на 2011 рік, щонайменше 20 штатів США офіційно визнали Denim Day. Тоді більше 2 мільйонів американців взяли участь в акціях та заходах, присвячених цьому дню.

Із того часу носіння джинсів в День деніму стало символом протесту проти хибних поглядів на сексуальні домагання, наруги, напади і зґвалтування.