“Слуги” обіцяють мінімалку в 5 тисяч уже з вересня – аби задобрити людей перед виборами

07.08.2020 13:17   -

Президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт про збільшення мінімальної зарплати до п’яти тисяч гривень з 1 вересня 2020 року. Про це повідомляє ВВС із посиланням на заступницю керівника Офісу президента Юлію Ковалів.

“Слуги” називають таку ініціативу роботою з планомірного виконання соціальних гарантій, хоча багато розуму не треба, щоб припустити, що таке раптове підвищення мінімальної зарплати здійснюється напередодні місцевих виборів.

Така версія тим більш правдива, якщо зважити на величезний дефіцит у бюджеті. Іншими словами, в умовах економічної кризи і втрат економіки через пандемію коронавірусу, підняття мінімальної зарплати виглядає нелогічним. Виникає просте питання – звідкіля узяти гроші?

Основним джерелом для фінансування буде “економія на обслуговуванні державного боргу”, кажуть в Офісі президента. Тобто, виплати підвищать тому, що не виплатять борги? А можливо, Нацбанк таки почне друкувати гроші, як “слуги” пропонували раніше? В такому випадку на українців чекає не лише підвищення зарплат, а ще й зростання цін.

Нині мінімальна зарплатня становить 4 723 грн на місяць. Що суттєво змінить підвищення на 277 гривень – не зрозуміло. На згадку приходять одноразові підвищення пенсій, які напередодні виборів практикував ще Віктор Янукович.

Бізнесмени вже розкритикували цей крок – ніяк не виправдане підвищення в умовах кризи, що може спричинити перевантаження фонду оплати праці і спровокувати затримки виплат. З іншого боку, офіційне підвищення мінімалки змусить платити більше бізнес – і не лише у вигляді зарплати, а й у вигляді подаьків. Знов постає питання – чи виправданим є тиск на бізнес в умовах економічного спаду?

Доречі, минулого року мало б відбутися підвищення зарплат педагогічним працівникам. З січня 2020 року українські освітяни мали би отримати підвищення зарплати від 20 до 70%. Однак, уряд відтермінував це підвищення під приводом того, що грошей немає. Підвищення обіцяли зробити не раніше 1 вересня 2020 року. Більше того, влада заявила, що в Україні налічують 36 тисяч зайвих вчителів, тому їх кількість потрібно оптимізувати.

Справді, з точки зору пиару не доцільно спрямувати гроші (якщо вони є, як заявляє влада) на підвищення зарплат педагогам – це лише маленький сегмент суспільства. Набагато більший ефект на виборах дасть “популярне” і масове підвищення виплат.

Коли вже президент і його команда почнуть вирішувати проблеми держави і виконувати свої обіцянки замість постійних вистав заради підтримки своїх рейтингів?