Ситуація в Білорусі: Інтернет буксує, небайдужі в соцмережах зібрали мільйон доларів, а затриманих білорусів мордують у в’язницях

12.08.2020 14:01   -

Інформацію про справи у Білорусі надає телеканал «Прямий» із посиланням на білоруські незалежні канали: «у Мінську близько 7 ранку запрацювали деякі месенджери та соцмережі, як Viber, WhatsApp, Twitter, Instagram, Telegram, також почали відкриватися пошукові системи Google і “Яндекс”.

Також джерела інформують, що з’явився доступ і до інших сервісів через мобільний інтернет, без використання VPN і Проксі запускаються ролики на YouTube, завантажуються електронні листи з Gmail, однак, відкрити сайт видання TUT.BY  чи Onliner поки виходить не у всіх.

Нагадаємо, що у Білорусі декілька днів поспіль серйозні проблеми з інтернетом принаймні зі швидкістю, хоча влада звинувачує в цих перешкодах зовнішні сили.

Багато країн вже висловили свою стурбованість жорстокістю силовиків щодо протестувальників та нелюдськими умовами утримання затриманих. Очевидці повідомляють, що затриманих в мінському СІЗО, розташованому на вулиці Окрестина, морять голодом, систематично б’ють і тримають у камерах по 50 осіб.

Раніше у Мінську затримали координаторів акцій протесту в Білорусі, що спалахнули на тлі виборів президента країни, заявивши, що машини, які заважатимуть переміщенню міліціянтів, будуть вилучати.

Прихильники зміни влади у Білорусі зібрали близько мільйона доларів на підтримку учасників протестів, затриманих силовиками та потерпілих від сутичок з міліцією.

Також парламент Білорусі оприлюднив заяву щодо протестів у країні, які розпочались 9 серпня після виборів президента. Депутати назвали їх спробою дестабілізації ситуації у країні, а дії правоохоронців — адекватними.

На третій день протестів через результати президентських виборів у Білорусі, влада перекрила метро.